A fizetési rendszerek fejlődése az Európai Unióban. - Boros Laura (2021)
Záródolgozatom célja, hogy bemutassam, hogyan jöttek létre és hogyan fejlődtek a fizetési rendszerek, és mely fontos, meghatározó események játszottak közre a kialakulási, illetve fej-lődési folyamatban. Mivel a Magyar Nemzeti Bank kulcsfontosságú szerepet tölt be a pénz-forgalom lebonyolításában, így ennek bővebb ismertetésére is sor kerül. Nemzetközi viszonylatban is külön-külön bemutatom a legfontosabb fizetési rendszere-ket, valamint azt, hogy milyen szerepet töltenek be az Európai Unióban zajló eurófizetések lebonyolításában. Ismertetem az Azonnali Fizetési Rendszer bevezetésének előzményeit, a szabályozási hátterét. A jövő lehetséges eseményeire is kitérek, továbbá arra is, hogy a fizetési rendszereket illetően milyen fejlesztési lehetőségek jöhetnek szóba, esetleg azok milyen hátrányokkal jár-hatnak. A választott témámmal kapcsolatban a számomra egyik legérdekesebb, ma aktuális problémát is vázolom, hogy a koronavírus-járvány milyen mértékben, és hogyan szorította vissza a készpénzes fizetéseket európai viszonylatban. Záródolgozatomban primer kutatást alkalmazva felmérem az emberek készpénz-, és az azt helyettesítő fizetési szokásaikat, és hogy el tudnának-e képzelni egy készpénzmentes tár-sadalmat. Mindezeket szegmentálva életkor és területi felosztás szerint. Összegezve kutatásomat, esetleges javaslattételekkel zárom dolgozatomat.