Az OBI Hungary Retail Kft. készletének átfogó logisztikai elemzése - Kondor Petra (2021)
Dolgozatom célja egy kiskereskedelmi áruház készletezésének és raktározásának feltérképezése, elemzése. A dolgozatban elemzem a készletgazdálkodás helyét a logisztikában, a készletet befolyásoló tényezőket valamint a készletgazdálkodás veszélyeit. Készletet befolyásoló tényező például a forgalom nagysága, az áru jellege, a termék romlandósága, vagy az üzlet nagysága. Bár a készletgazdálkodás során veszélyekkel is szembe kell néznünk, ettől függetlenül értéknövelő folyamatként kell rá tekintenünk. Továbbá céljaim közé sorolható a raktározás bemutatása. Többek között elemzem a raktározási módokat, mint például egy optimális raktár felépítése a termékek sajátossága alapján. Emellett említést teszek a raktározási folyamatok általános modelljének fő elemeire, valamint darabáruk tárolásának két fő csoportjára, az egyedi darabárukra, és az egységrakományba foglalt darabárukra. Részletesen kitérek a tárolási rendszerek ismertebb változatainak bemutatására, valamint az anyagmozgató rendszerek kifejtésére. Az áruház bemutatásánál fontos szempontnak tartottam a vevő elégedettség mérését, ugyanis véleményem szerint a helytelen raktározás vagy a nem megfelelő készletszint nagy behatással van a vásárlói elégedettségre. Emellett kitérek az OBI győri áruházának szervezeti felépítésére, valamint környezetét is megvizsgálom. Mindezen területek elemzésére és bemutatására azért van szükség, hogy könnyebben megérthessük a dolgozat második felében megemlített raktározási problémát. A zsúfolt raktár napjaink áruházainak egyik legnagyobb ellensége. A rendelkezésre álló kevés raktárhely és a pandémia okozta rendszertelen beszállítás együtt könnyen a zsúfolt raktár kialakulásához vezethet. Dolgozatomban ajánlást teszek egy új raktárépület létesítésére, mely az OBI Hungary Retail Kft. győri áruházának készletezési és raktározási gondjainak megszűnését segítené elő. Javaslatot teszek az új raktárlétesítmény megfelelő belső felépítésére, a gondtalan munka végzése érdekében. Továbbá meglátásom szerint az új raktár megköveteli maga mellé új anyagmozgató gépek beszerzését, valamint új munkatársak alkalmazását.