Beszállító választási döntések megalapozása és az alkalmazott módszerek felülvizsgálata a Wiedenmann Kft.-nél - Hegyi Lilla (2021)
A logisztika területeik között a beszerzés, amely tulajdonképpen a vállalat külső erőforrás menedzsmentje az, mely magába foglalja beszerzési stratégia kialakítását. Beszerzés területébe tartozik a beszállító választása, amelynek az általános módszerei vizsgáltam meg részletesebben, mielőtt a vállalat jelenlegi problémájára lehetséges megoldási javaslatokat tettem volna. A Wiedenmann Kft. gyepkarbantartó, sportpálya- és közterület gondozó gépek gyártásával foglalkozik. A beszerzés vizsgálatakor a gépeket szállító fa keretek be-szerzésének beszállítóit hasonlítottam össze beszállító értékelési módszerek használatával. A vállalat több szempontból vizsgálja, a beszállítókat azonban nehezen változtat a régen megkötött partneri kapcsolatain. A beszállító választási módszerek vizsgálatával és hasz-nálatával, előkerültek a beszállítók által nyújtott előnyök és hátrányok. A beszállító értékelés módszerei közül a súlyozott pontrendszer módszerét alkalmazva a cég által támasztott szempontok alapján kerültek a választott beszállítók értékelésére. A fa szállító keret be-szerzési vizsgálatakor a következő megállapítások a beszállítókkal kapcsolatban. A jelen-legi beszállító nem tudja az általa gyártott fa szállító kereteket az elvárt minőségben szállí-tani, saját raktárában raktározni. Az összehasonlítás a kapott eredményekkel a vállalat számára megmutatja a legoptimálisabb választás lehetőségét. Javaslatként megfogalmazásra kerül a beszállító értékelés módszerek alapján a jelen-legi beszállítóval való kapcsolat megszüntetése és az új partneri kapcsolat megkötése. Az új beszállító termékének bevezetéséhez szükséges lépések, egy ütemterv alapján kidolgozásra kerültek. Összességében a beszállító választási döntések vizsgálatával a vállalat egy régóta fennálló problémát szüntethet meg. A választott értékelési módszerekkel a vállalat számára egyértelművé vált, egy új beszállítóval való partneri kapcsolat kialakításának szükségessége és termékeinek jövőbeni felhasználása.