Áruházi kihelyezések bemutatása és elemzése a soproni OBI áruházban - Huszár Dóra Ilona (2021)
A szakmai gyakorlatomat 2021 tavaszán a soproni OBI áruházban töltöttem. A dolgozatom témája az áruházi kihelyezések bemutatása és vizsgálata a soproni OBI áruházban. Az írása során a szakirodalmi forrásokon túl a gyakorlati időm alatt gyűjtött tapasztalatokat alkalmaztam. A záródolgozatomat igyekeztem logikusan felépíteni és könnyen olvashatóvá átláthatóvá tenni. Három nagyobb szegmensre bontottam. Az első részben az OBI Hungary Retail Kft. rövid bemutatása olvasható, hiszen fontosnak tartom, hogy az olvasó megismerje a vállalatot, amely a téma magját adja. Az ismertető után a kihelyezések bemutatása következik, polcrendszerek, raszterképek, rasztercikklisták és polccímkék, valamint a kihelyezéseket belüli termékek, termék- és árváltozások. A második és harmadik szegmensben igyekeztem ugyanazon struktúrát fenntartani a könnyű olvashatóság végett, így összeköthetők a bemutatásban és elemzésben olvasottak. Az elemzés főként a fő sori, kasszák előtti és kasszazónás rasztereket fedi le, hiszen gyakorlati időm során ezek készleteit vizsgáltam, illetve néhány felépítésen is részt vettem. A fő szempontok a készletek, a forgalom és az árrés voltak, valamint figyelmet fordítottam azokra az esetekre is, amikor a rasztercikklistán szereplő termékek valamelyike nem volt készleten az áruházban. Az elemzést egy SWOT-analízis foglalja össze, ahol kiemeltem a raszter kihelyezések erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit. A dolgozatomat egy összegzéssel zártam, ahol egy SWOT-analízisben foglaltam össze tapasztalataimat, valamint néhány személyes észrevételt és azokra tett javaslataimat is megfogalmaztam.