A Logisztikai Szervezés Mechanizmusa a Kommunikáció Tükrében - Az agárlogisztika gyakorlati modelljén keresztül - Bognár Bence (2021)
Napjaink gazdasági helyzete nagy nyomást gyakorol a nagyvállalatok teljesítő képességeire. A vállalatok elsődleges feladata a fogyasztói igények kielégítése. A piaci szegmensek ellátásáért a logisztika a felelős, a legnagyobb eredmény ezen terület fejlesztésével érhető el. Egy vállalkozás életében a logisztika több szakterületből tevődik össze, melyek összekötő eleme a kommunikáció. A vállalatok általános hibája a szervezeten belül zajló kommunikációban rejlő innovációs lehetőséget kihasználásának hiánya. A KITE ZRt szervezeti példáján keresztül a logisztikai kommunikáció problémái kerülnek bemutatásra. A kutatás két részre bontható. A szekunder információk birtokában SWOT elemzéssel a vállalat belső és külső tényezőinek vizsgálatából kiderült, hogy a vállalatnál alkalmazott humánerőforrás-menedzsment hiányos munkavégzést folytat, mely a gyenge közösség építési törekvésekben nyilvánul meg. Ebből adódóan az dolgozók egymás közötti kommunikációra való szándékos hajlam kevésbé van jelen, ami kihat a logisztika céljából induló információcsere gyakoriságára és minőségére. Megoldási alternatíva a csapatépítő foglalkozások bevezetése, vagy a HR osztály továbbképzése tanfolyami formában. A primer kutatás a KITE hegyfalui alközpontjában zajlott. A vállalatnál alkalmazott vizsgálat kérdőíves formában történt. A kérdőív a vállalat kommunikációs megoldásait, a logisztika közben előforduló hibák eshetőségégét, illetve a vezetőség és az alkalmazottak kapcsolatrendszerét vizsgálta. A lekérdezés eredménye az alközpont szerkezetére vonatkozik, melyet nem egységes kommunikációs csatorna használata jellemezi. A kommunikációnak fontos része az üzenet haladását biztosító felület, ezért az egységes kommunikációs felület ajánlása mellett egy főként vállalatok számára tervezet alkalmazás a „Viber” lett megoldási alternatívaként megadva.