A koronavírus gazdasági és környezeti hatásai a Grácia Étterem és Pizzéria vonatkozásában - Szabó-Kóbor Lili (2021)
A koronavírus 2020 tavaszán villámcsapásként robbant be a köztudatba. Magánszemélyeket, vállalkozásokat kényszerített a padlóra. A járvány okozta intézkedéseket a turizmus- vendéglátás szektora sínylette meg a legnagyobb mértékben. Magyarországot a vírus egy gazdaságilag feltörekvő pályán érte, így az első hullám után a források szerint a magyar GDP képes volt növekedésre, ez azt mutatja, hogy a hazai gazdaság helyreállóképessége kitűnő. Az, hogy a második és a harmadik hullámnak milyen gazdasági következményei lesznek egyelőre csak megjósolni tudják az elemzők, de mindenképpen visszaveti a helyreállást. A magyarországi vállalkozások válságkezelési módszereinek vizsgálata közben az tapasztalható, hogy a legtöbb vállalkozás a gyors eredményt ígérő lépéseket tették meg leghamarabban, mint többek között a kiadások csökkentése, a likviditás javítása. A beszámoló a Grácia Étterem és Pizzéria működésének és környezetének változását vizsgálja a vírushelyzetben. A környezetelemzésben már felismerhető volt, hogy a legnagyobb kihívást az újraindulásban a fogyasztói magatartás változása fogja okozni, valamint a versenytársak szolgáltatásainak kibővítése és az új belépők költséghatékony működése. A 2020-as forgalom elemzésénél, habár a 2019-es évhez képest egy minimális 0,3 százalékos bevétel növekedést könyvelhet el az étterem, az újabb és újabb hullám és korlátozás bevezetésével a 2021-es év gazdasági sikerének esélye egyre nagyobb mértékben csökken. A vizsgálat során megállapítható, hogy a legnagyobb kihívást a vendégek visszacsábítása, valamint a megfelelő munkaerő természetes fluktuációjának a szinten tartása és az alapanyagárak emelkedése fogja jelenteni. Éppen ezért a vállalkozásnak a legjobb költséget biztosító stratégiát kell alkalmaznia, amit a kiadások folyamatos ellenőrzésével és az árak alacsony szinten tartásával tud végezni amellett, hogy minőségi szolgáltatást nyújt a vásárlóinak. Ezzel a stratégiával képes lesz a vendégkörét megőrizni, illetve új vendégeket szerezni költséghatékony működés mellett.