A koronavírus hatásai a magyar biztosítási piacra - Gömbös Klaudia (2021)
Záródolgozatom témájául a koronavírus hatásainak vizsgálatát választottam a magyar biztosítási piacon. Témaválasztásomat az indokolja, hogy véleményem szerint egy nagyon aktuális téma a 2020-as év elején elterjedt COVID-19 világjárvány. Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban a legmeghatározóbb gazdasági és társadalmi esemény az elmúlt évtizedekben, ami a mai napig nagy figyelmet kap a közmédiában. Habár még csak másfél éve van jelen a vírus, mégis számottevő változásokat produkált a nemzetközi és a hazai biztosítási piacon is. Záródolgozatom célja, hogy egy átfogó elemzést adjon, amelyben pontosítom az alapvető biztosításszakmai fogalmakat és az egyes termékek csoportosítását, valamint, hogy miként alakult a magyar biztosítási piac gazdasági helyzete és piaci részesedése az elmúlt 5 évben, illetve a pandémia következtében milyen változások következtek be mind értékesítésben, mind pedig a szerződések jellegében. Emellett igyekszem feltárni a lakosság pénzügyi tudatosságának változásai és az átalakult biztosítási piac közötti összefüggéseket, és ezek alapján levonni konklúziókat.