Zöld otthonok - Lakóház Budapest belvárosában - Czilling Eszter (2021)
A diplomadolgozat és terv egyaránt keres alternatívát a személyes tér, mint otthon kibővítésére a környezet eszközeivel, valamint lazítani kíván a szoros városszöveten. Évezredünk városiasodott közegében, ahol a felgyorsult világ technológiája lehetővé teszi, hogy mindennapi teendőinket és szükségleteinket otthonról lássuk el - ezáltal egyfajta steril én-centrumot kialakítván, fel kell bontani az enteriőr-fókuszú tereket a kint behozatalával. A beépített környezet diverzitására komolyabb hangsúlyt kell fektetni a fenntarthatóság jegyében. Parkok, közterek, játszóterek, sportolásra alkalmas terek egyaránt élvezzenek előnyt a zártsoros beépítésekkel, felszíni parkolókkal, leburkolt terekkel szemben. Az egyre sűrűbben lakott nagyvárosok terjeszkedését és a jövőbeni növekedési lehetőségét a természeti környezet mint ideális élettér kohéziójával kell megvalósítani; fák, bokrok, futónövények és talajtakarók egy zöld repedést vágnak a városi szövetbe.