LEAN szemlélet kialakítása egy műanyagipari Kft.-nél - Gátas Pál (2021)
Kutatásom során a LEAN menedzsment témakörével foglalkoztam tüzetesebben. Célul tűztem ki egy műanyagipari tevékenységet végző vállalkozás lean folyamatának a kialakítását, melynek érdekében az alábbi kérdésekre kerestem a választ: Honnan ered a lean szemlélet, milyen eszközöket és módszereket alkalmaz? Van-e kapcsolat a lean szemlélet és a kkv szektor versenyképessége között? Milyen okok vezettek az elemzett vállalkozásnál a lean szemlélet kialakításához? Milyen területeket érint a lean bevezetése, milyen nehézségekkel és problémákkal kell szembenézniük a bevezetés során? Hogyan alakítható ki a lean a vállalkozás esetében? A kutatásomhoz primer (kérdőíves felmérés, interjú), szekunder (szakirodalmak és pénzügyi adatok elemzése) és megfigyelésen (gyárlátogatás) alapuló módszereket is használtam. Megvizsgálva a lean kialakulását, valamint a lean és a versenyképesség kapcsolatát egyrészről arra az eredményre jutottam, hogy a lean Japánból indult útjára, a Toyota autóipari cég találta ki, és alkalmazta elsőként ezt a módszert, másrészről pedig a vállalatok versenyképességéhez nagy mértékben hozzájárul a lean szemlélet, tekintettel arra, hogy a vevői értékek minél magasabb szintű eléréshez a vállalkozások számos olyan változtatást eszközölnek, mellyel hatékonyabban, jobb minőségben, költségtakarékosabban és jobb pénzügyi mutatókkal tudnak dolgozni. A műanyagipari vállalkozás lean szemléletének a kialakítása érdekében elemeztem a vállalkozás tevékenységét és működését, és arra a következtetésre jutottam, hogy a lean folyamat kialakítása a cégnél tudatos folyamat, két évvel ezelőtt elkezdődött a folyamatos gépbeszerzések, valamint a humán erőforrás tevékenységének átalakításával. Az okok, melyek a lean kialakításához vezettek a veszteséges működés, a dolgozók közötti ellentétek, a nagy arányú hulladék és a selejtes darabszámok, a felesleges munkafolyamatok az irodai részlegen. A dolgozókkal készített kérdőíves felmérés rávilágított arra, hogy a dolgozók többségében szükségesnek érzik a lean bevezetését, érveik e mellett a nyereségesebb működés, a pazarlások megszüntetése és a munkafolyamatok javítása. A rendelkezésemre álló információk alapján azt állapítottam meg, hogy a lean szemlélet kialakítása a cégben érinti a hulladékok és a selejtes termékek mennyiségének csökkentését, a gyártási szerkezet átalakítását, a munkafolyamatok javítását, a készletek felülvizsgálatát, új vevők szerzését, valamint a vállalkozás jövedelmezőségének javítását. Tekintettel arra, hogy a legnagyobb nehézség a lean bevezetése során a szemléletnek a dolgozókkal történő elfogadása, javaslatom az, hogy a lean folyamat kialakításába mindenképp vonják be az alkalmazottakat, és alakítsanak ki egy ösztönző rendszert is az alkalmazottak számára motiváló tényezőként.