AZ EURÓPAI UNIÓ SZEREPE A NEMZETKÖZI VASÚTI KÖZLEKEDÉS VER-SENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉBEN - Fekete Dániel (2021)
Ahogy dolgozatom címéből is látszik, az európai vasúti rendszer egységesítésének történetét, jelenlegi helyzetét, illetve jövőre vonatkozó terveit kívánom bemutatni. Té-ma- választásom oka, egyrészt az érdeklődésem az európai politika, azon belül is a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos intézkedések iránt, másrészt lehetőségem volt a kö-telező szakmai gyakorlatomat a GYSEV Zrt.-nél tölteni, ahol mélyebb és szakmaibb be-tekintést nyerhettem mind a vállalat folyamataiba, mind a belföldi-, illetve külföldi vas-útpolitikába. Ezen két dolog fúziójaként jött létre a szakdolgozatom. Az integráció minden területen nehéz, de megállíthatatlan és szükséges folyamat annak érdekében, hogy képesek legyünk a nagyobb, távlati célok elérésére, megvalósí-tására. Ennek az integrációs folyamatnak a menetét kívánom bemutatni az európai vas-úthálózaton keresztül. Elsőként bemutatásra kerül mindennek a kezdete, az első gőzüzemű vasút megje-lenése a kontinensen. Mely országok voltak az úttörők, és mik voltak a legnagyobb kez-deti nehézségek gazdasági és társadalmi tekintetben. Kezdetben bemutatom a nemzetközi személy és áruszállítást általánosságban, ki-emelve a jelenlegi problémákat, továbbá kitérve a jelenlegi COVID-19 járvány okozta akadályokra is. Ezután következik dolgozatom legnagyobb része, ahol bemutatásra kerül az Eu-rópai Unió vasútpolitikája, az egység létrejöttétől kezdve, a főbb mérföldköveken át a jelenlegi helyzetig.