A COVID-19 hatása a belföldi szállítmányozásra - Matyasovszky Regina (2021)
2019 végén egy új típusú vírus, a COVID-19 jelent meg Kínában, Vuhan városában, ami-nek 2020 elején Európában és a világ többi táján való megjelenésével világjárvány vette kezdetét. Bár az emberek életében különböző járványok mindig is jelen voltak, ekkora vál-tozást, részleges leállást azonban egy vírus sem okozott még az emberek életében és a gaz-daságban a XXI. század során. Pozitív, illetve többnyire negatív hatásai minden gazdasági szektorban tapasztalhatók, így ezeket érdemes megvizsgálni. A logisztika és ezen belül a szállítmányozás egy olyan terület, amelyet a koronavírus közvetett módon befolyásolt. Cé-lom annak vizsgálata, hogy a belföldi szállítmányozásra milyen hatást gyakorolt. A diplomadolgozatom elején szinte biztos voltam abban, hogy a COVID-19-nek a belföldi szállítmányozásra kizárólag negatív hatásai lehettek. A KSH statisztikáit és a He-ineken Hungária Zrt. adatait vizsgálva azonban, a korábbi állításom megdőlni látszik. A 24 tonnás tehergépjárművek számának növekedése, a belföldi viszonylaton szállított áruk tö-megének visszaesése egyértelműen kapacitástöbblethez vezetett, amely a Heineken Hungá-ria Zrt. belföldi egyutas szállításaira pozitív hatást gyakorolt. A kapacitástöbblet hozzájá-rult az egyutas kihasználtság nagymértékű javulásához. A COVID-19 az üzemanyagárakat is nagyban befolyásolta, a gázolaj ára rég nem látott szintre esett vissza. A Heineken Hun-gá-ria Zrt. körfuvaros szállítások esetén alkalmazott havi km tarifája a gázolajár visszaesése miatt csökkeni tudott. A Heineken Hungária Zrt. a felmerülő belföldi többletkapacitást igyekezett a leg-jobb tudása szerint kihasználni, ennek és a bekövetkezett üzemanyagárcsökkenésnek kö-szönhetően a COVID-19-nek pozitív hatása volt a vállalat belföldi szállítmányozására. A vizsgált adatok alapján a javaslatom, hogy a kockázati faktor kivételével egyidejűleg a bá-zis üzemanyagár értékét is szükséges vizsgálni és a körülményeknek megfelelően változtat-ni.