A közlekedési szektorban előforduló kríziskommunikáció és a COVID-19 hatása a GYSEV Zrt.-re - Kiss Daniella (2021)
Jelen dolgozat a vasúti közlekedési szektor kríziseit, azok kommunikációját hivatott bemutatni, kiemelt figyelmet fordítva az aktuális COVID-19 vírushelyzetnek. Témaválasztásomat két fő tényező befolyásolta. Egyfelől meglehetősen érdekel a kommunikáció világa, melynek egy érdekfeszítő részét képezi a kríziskommunikáció, amely által a vállalatok alkalmazkodóképességeiket felhasználva mutatják be bizonyos csatornákon keresztül azt, hogy különböző, nem várt eseményekre miként, illetve mennyire hatásosan tudnak reagál-ni. A választásom másik fő oka pedig természetesen az, hogy a tavalyi, valamint az idei évben a vállalatoknak jelentősebb és kritikusabb helyzetekkel kell szembenézniük krízis-menedzsment terén. Kutatómunkámban arra szeretnék választ találni, hogy a szervezetek, ezen belül is a GYSEV Zrt. miként tud a különböző krízisekkel megbirkózni. Vizsgálatomban nagyobb hangsúlyt fektetek a személyszállítással kapcsolatos problémákra, amely az esetek nagy többségében olyan „akadályokat” jelent, amely befolyásolja a vasúti közlekedés problémamentes lebonyolítását. Munkám során nagy segítséget jelentett, hogy szakmai gyakorlatomat a GYSEV Zrt. Személyszállítási Üzletág Gazdálkodási csoportjánál töltöttem, ahol rendkívül sok tapasztalatot és tudást szerezve tudtam az általam választott témában információkat gyűjteni. A vizsgálatom elengedhetetlen részeként dolgozatom elején a téma elméleti hátterét áttekintve foglalom össze a legfontosabb tudnivalókat. Elsősorban a kommunikációt, azon belül is a vállalati kommunikációt, valamint a PR (Public Relations) területét mutatom be. Ezt követően tekintem át a krízist, mint jelenséget, illetve az ezzel összefüggő kríziskommunikációt. Az elméleti blokk legvégén a közösségi közlekedést, a vasúti közlekedést és a személyszállítást ismertetem, amelyet a GYSEV Zrt. általános bemutatása követ. Primer kutatásomat elsősorban az interjúk adják, de ezen felül statisztikai elemzéseket is végzek az idei, valamint a tavalyi év számadatait felhasználva. Ezeket kielemezve fel tudom dolgozni a krízissel összefüggő számszerű információkat. Az interjúk során kvalitatív kutatást végezve több területen dolgozó munkatársat megkérdezve próbálok választ találni a korábban feltett kérdéseimre. Az általam választott téma úgy gondolom nagy jelentőséggel bír, mivel a személyszállításban felmerülő krízisek megelőzése és elhárítása lehetővé teszi a szolgáltatást igénybe vevők elégedettségét, amely által a vállalat jó hírneve és árbevétele jelentősen növekedhet.