A gazdasági válságok és a tőzsde kapcsolata nyílt részvénytársaságok példáján keresztül vizsgálva - Németh Cintia (2021)
Témaválasztásom indoka főként a tőzsde működésében és a kereskedést meghatározó tényezők vizsgálásában lévő érdekeltségem. Emellett különösnek tartom a gazdaság működését, és azt, hogy az emberi élethez hasonlóan ciklikusságot követve válságok alakulnak ki. A most létrejött pandémiás helyzet pedig mindkettő témát aktuálissá tette. A szakdolgozat megírásával a cél az volt, hogy a tőzsde és a válságok kapcsolatát vizsgáljam meg több aspektusból, figyelmet szentelve annak is, hogy a globalizáció miként változtatta meg az elmúlt évtizedek kríziseit. A dolgozat áttekintést ad a pénzügyi rendszer korábbi nagy válságairól, a megalkotott válságelméletekről, valamint a tőzsde kialakulásáról és a tőzsdei kereskedés volumenének elemzéséről. A szakirodalmi feldolgozás során először is meghatározom a válság és ezen belül a gazdasági válság alapfogalmát, majd áttérek a konjunktúraciklusok rövid összefoglalására. Ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a korábbi és most végbemenő recessziókat, meg kell nézni, milyen válságelméletek alakultak ki a XX. század során. A konkrét példa vizsgálata magába foglalja az 1929-33-as Nagy Depressziót, a 2008-2009-es pénzügyi és hitelválságot, valamint a 2020-as vírushelyzet okozta recessziót és a kialakulóban lévő pénzügyi válságot. Mindegyik eset során a következő szempontokat igyekszek figyelembe venni: előzmények, a kialakulás okai, fontos mérföldkövek, legvégül pedig a kezelésének módja. A kutatásom gyakorlati részében főként a statisztikai számítások és ebből alkotott grafikonok adnak majd iránymutatást. A vizsgálat tárgyát képző három cég (az OTP Bank Nyrt., a Magyar Telekom Nyrt., és a Tesla Inc.) elemzése során a legnagyobb figyelmet az árfolyammozgások megfigyelése kapja, továbbá az adott társaságok gazdasági működése. A dolgozat végéhez közeledve szó lesz arról, hogy vajon van-e a magyar, valamint amerikai piacon jelen lévő vállaltok árfolyammozgásainak köze egymáshoz. A szakdolgozatomat a kutatással kapcsolatos legfontosabb megállapításokkal és összefüggések megfogalmazásával zárom. Ebben a részben feltárásra kerülnek a mostani krízis sajátosságai és lehetséges kimenetele, valamint a korábban megalkotott válságelméletek elavultságára is kitérek. Végül pedig a legutolsó boncolgatott kérdést is megválaszolom: ebben a kaotikus helyzetben vajon miért szárnyalnak mégis a tőzsdék.