A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. konszolidált beszámolója - Nagy Violetta (2021)
Diplomadolgozatom témájául a cégcsoport-szintű számviteli beszámolóra vonatkozó előírások bemutatását és annak konkrét megvalósítását választottam a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. konszolidációs folyamatának példáján keresztül. A konszolidált beszámoló jelentős információval bír a vállalatcsoport külső érintettjei számára. Hiszen az összevont beszámolónak az adatokat úgy kell tartalmaznia, mintha nem négy, hanem egy vállalatról lenne szó. Ahhoz, hogy elérjük ezt a közös képet az egymás között végbemenő gazdasági eseményeket ki kell szűrni. Témaválasztásom indoka, hogy a társaság alkalmazottjaként az egyetemi tanulmányaimhoz kapcsolódóan jobban belelássak a vállalat teljesítményébe. Diplomadolgozatom első felében a szakirodalmi feldolgozással foglalkoztam. Ez a rész tartalmazza, hogy mi is az konszolidáció, milyen előírások vonatkoznak rá, miért van rá szükség, hogyan épül fel, milyen részei vannak. Ezt követően az anyavállalat, a GYSEV Zrt. történetéről, tevékenységéről és tulajdonosi hátteréről írtam, majd ezután bemutatom azokat a leányvállalatokat, amelyek a konszolidált beszámolóba bevonásra kerültek, vagyis a GYSEV CARGO Zrt., a Raaberbahn Cargo GmbH és az AMBER RAIL a.s. Munkám fő témája társaság konszolidált beszámolójának elkészítési folyamata. Eb-ben a részben lépésről-lépesre végighaladtam a konszolidált beszámoló előkészítésének, végrehajtásának és összeállításának lépésein. Itt ismertettem az elméleti hátteret, majd azt is, hogy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-nél ezek a lépések milyen módon valósulnak meg, mire kell figyelni. Ezen lépések közül vannak olyanok, amelyeket csak az első konszolidációba történő bevonáskor kell elvégezni. Ezekhez korábbi beszámolókat is segítségül kellett hívnom, az elemzett 2019-es üzleti évre vonatkozó konszolidált beszámoló mellett. Ezt követően értékelem a konszolidációs folyamat főbb lépéseit és leírom a hozzá kapcsolódó véleményemet. Összességében elmondható, hogy a konszolidált beszámoló elkészítése egy nagyon összetett és hosszadalmas folyamat eredménye, ahol rengeteg apró részletre ki kell térni a konszolidálásba bevont vállalatok mindegyikénél. Ehhez szükséges az egységes elvek megalkotása - a konszolidált számviteli politika cégcsoport-szintű kidolgozása - mellett a végrehajtás módszertani és időbeli koordinációjának következetes érvényesítése.