Logisztikai kihívások – Laying picking - Kovács Zsolt (2021)
Logisztikai tevékenységet folytató vállalatok versenyképességének, versenypiaci előnyének megszerzéséhez vezető út egyik fontos és elengedhetetlen ismérve a folyamatos fejlesztés, az innováció képessége, a munkavállalók elégedettségének és elköteleződésének javítása. E kulcstényezők elérése egyben a vállalatok sikerét és kihívását is jelentik. Menedzseri vízió – mindig valami újat, valami innovatívot megvalósítani, mindezt a legalacsonyabb költségen, profitmaximalizálás céljából. A megvalósítás egy izgalmas és komplex gondolkodást igénylő feladat minden szereplő számára. Záródolgozatom témáját egy multinacionális nagyvállalat logisztikai területéről hozom. Bemutatom, hogy a raktározás területén az egyre nehezedő termékváltozatok kézi anyagmozgatása során milyen alternatív lehetőségek segítik az ergonómia és a biztonságos árukezelés javítását. Ismertetem az eddigi megoldásokat, a továbbiakban pedig egy a jövőre vonatkozó lehetőségbe szeretnék betekintést nyújtani. A témához kapcsolódó szakirodalmi áttekintést követően, amely alapját képezi a dolgozatom módszertani részének, mutatom be a VELUX cégcsoportot. Ezt követően ismertetem a cég Magyarországi vállalatát és nem utolsó sorban a Fertődön működő készáruraktározás tevékenységi körét. A raktározási folyamatok főbb területének részletesebb áttekintését követően, dolgozatom fő projekttémája jelenik meg. A téma tartalmi része egy logisztikai kihívást mutat be, melyben körülményeinek megismerése és a megfogalmazott alternatív megoldások kerülnek előtérbe. A következtetéseken túl javaslatokat teszek a témában, melyeket gyakorlati tapasztalataimmal támasztok alá. A cégen belüli kisebb – nagyobb projektek állandó részvevőjeként folyamatosan gyarapíthatom gyakorlati tudásomat.