Brexit logisztikai kihívásainak bemutatása egy kereskedő vállalat tevékenységein keresztül - Németh Eszter (2021)
Záródolgozatom a Brexit hatásainak témakörével foglalkozik. A dolgozatomban kiemelt figyelmet fordítok egy kereskedő vállalat azon logisztikai tevékenységeinek bemutatására, melyeket erre a változásra alkalmazkodva alakítottak ki és vezetettek be. Ebből szemléltet-hető mekkora jelentőséggel bír egy ilyen volumenű kilépési döntés az egyes vállalkozások szintjén. Az Egyesült Királyság által véghezvitt Uniós kilépés folyamata hosszadalmasnak tekinthető, mely konfliktusokban is bővelkedett. Legfontosabb változást azonban a vámunióból való kilépéssel a Királyság területén újra életbe lépő vámellenőrzés és vámkezelés jelenti. A kilépés ezirányú hatásának megvizsgálatához azonban az első lépéseket a döntési folyamat megismerése, valamint információk gyűjtése alkotja. A tájékozódás egyik legjobb eszközét a statisztikai adatok szolgáltatják, melyek által képet kaphatunk a Brexit előtti és utáni kereskedelmi állapotokról, európai szinten illetve magyarországi viszonylatban. Dolgozatomban a Brexit hatását a statisztikai adatok által megismert kezdeti, majd megváltozott gazdasági állapotok mellett, egy vállalaton belül kialakított fejlesztő projekt leírásán keresztül is szemléltetem. A projekt, mely során a cég angol értékesítési piacát érintő tevékenységeit értékelte, célkitűzése a Brexit által bevezett szabályozásoknak meg-felelő módosításokat kidolgozása. A tevékenységeket a projekt alapján három csoportba osztva ismertetem, melyek mind külön logisztikai ügymenetekhez kötődnek. Az egyik csoportot a nagykamionos rendelések kiszállítása jelenti, melyeket a magyarországi elosztóközpontból szolgálnak ki. Ebben az esetben megbízható fuvarcéggel való kapcsolatra illetve vámkezeléshez szükséges dokumentáció készítésére volt szükség. A második kategóriát a kiegészítők továbbításának kihívása jelentette. Ezek a termékek ugyanis a német székhelyű logisztikai raktárból cso-magosan kerültek korábban direkt kiszállításra, azonban a csomagszolgálattal a további küldés nem volt alkalmazható. Itt több rendelés egybecsomagolt továbbítását dolgozták ki rak-lapon, a német terület raktárától az angolig, majd onnan való szétosztást alkalmaznak ezen-túl. Harmadik csoportba a vevői visszaáruk kezelése tartozik, ahol a helyi raktárba történő visszavétel került alkalmazásra. A felsorolt folyamatok kidolgozásával és bevezetésével az ismertetett cég sikeresen vette a Brexit kihívásait és akadályait, valamint biztosította a további zavartalan értékesítést az adott piaci területen. Az összegyűjtött adatok segítségével megállapítást nyert a Brexit hatásának nagysága valamint befolyásának mértéke az érintett vállalatok esetén.