Alváskommunikáció - Balázs Judit (2021)
Mindenki alszik, ki jobban, könnyebben, ki nehezebben. Olyan témát kerestem dolgozatom megírásához, melyben a nagyszámú érintett helyzetén kommunikációs csa-tornák kialakításával és adekvát üzenet eljuttatásával lehet segíteni. Több mint 10 évvel ezelőtt kapcsolódtam be a Magyar Alvás Szövetség munkájába, mikor is egy magán szakrendelést (Fül-orr-gégészet) indítottam be néhány szakorvossal. A téma érdekelt azóta is, de lehetőségem nem adódott mélyebben elmerülni ebben a feladatban, pedig saját/családi tapasztalatom is volt alvási nehézségekkel kapcsolatban. A Magyar Alvás Szövetség indíttatására a Szinapszis Kft-vel együtt készítettük el azt a kutatást, mely a világjárvány során kialakult új helyzetet elemzi. A 2021. évi kérdő-íves kutatás kérdéseit úgy állítottuk össze, hogy összehasonlíthassuk az egy évvel korábbi felmérés eredményeivel. Ennek során a 2020 évi kutatás kérdéseit kiegészítettük, és a végére illesztettük a járványra vonatkozó kérdéseket. Így a kapott eredmények pontosan mutathatták ennek a speciális évnek az alvási szokásokban bekövetkező változásait. A feltevés, mely szerint a stressz ronthat az alvási egészségen, sajnos beigazolódott, valamint az is kiderült, hogy az emberek csak akkor fordulnak orvosi segítségért alvás-problémáikkal, ha már nagy a baj. Ezen a helyzeten lehet és kell is segítenünk. Ehhez az egyik legalkalmasabb eszköz a megfelelő kommunikáció.