Az agilis felsőoktatási módszertan kialakításának lehetőségei - Frisch Lilla (2021)
A mai felgyorsult világban, a környezeti igények és elvárások miatt, a szervezetek megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy minél gyorsabban és hatékonyan tudjanak reagálni a szükségletekre, az igényekre és a problémákra. Erre a megoldást a közvetlen, és gyors kommunikációban, valamint a hagyományos működési és szervezeti formák átszervezésében látják. Egy sikeres agilis szervezet képes megújulni, változtatni, tanulni a hibákból, ezáltal folyamatos lesz a fejlődés. Bár az agilis irányelvek igen egysze-rűek, a gyakorlati megvalósítás egy összetett feladat. Tanulmányoztam, hogy miként lehetne a hagyományos felsőoktatási módszertanba beleépíteni bizonyos agilis elemeket, mindezt annak érdekében, hogy egy egyetemről fris-sen kilépő diák számára a munka világában ne legyen újdonság a rugalmasság, minden új helyzetre felkészülten tudjon reagálni, majd pedig megoldást találni. A dolgozatban megvizsgálom a jelenlegi felsőoktatási gondolkodásmódot, felkuta-tok alternatív oktatási módszertanokat, valamint felvázolok egy lehetséges oktatási fel-építést az agilis projektmódszertant alapul véve. Kutatásom során arra jutottam, hogy egyre több törekvés történik annak érdeké-ben, hogy a klasszikus oktatóközpontú módszertant átváltsa a tanuló- tanulásközpontú megközelítés. Sok helyen megjelenik az igény, hogy a hallgató-orientált megközelítés le-gyen az irányadó a felsőoktatási képzések tervezésének során. Megvizsgáltam a tanítás- és tanulásközpontú szemlélet közötti különbségeket, hallgatói eredményességet, együtt-működést, az értékelés és a tanulás céljának fontosságát.