Az Országos Vérellátó Szolgálat stratégiai átszervezése - Ottlakán Beatrix (2021)
Napjainkban a magyarországi vérellátás bizonytalan alapokon nyugszik, ennek oka, hogy a vérgyűjtések száma fokozatosan csökken, melynek következtében a betegellátás kiszol-gálása nem gördülékeny. Az Országos Vérellátó Szolgálat (későbbiekben. OVSZ) fő profilja, a vérgyűjtés, háttérbe szorul, ennek okai sokrétűek, főként a szervezet küldetésében, struktúrájában, véradás-szervezési koncepciójában és egyéb külső tényezőkben keresendők. Az OVSZ a vérgazdálkodásért felelős önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, amely fe-ladat fokozására szervezeti szempontból nincs megfelelő körülmény. Az adatgyűjtés, tényfeltárás egyik fő célkitűzése annak bizonyítása, hogy miként növel-hetnénk a vérgyűjtést az OVSZ szervezési feladatainak országos kiterjesztésével és a szer-vezési jogkör egy kézben való összpontosításával, valamint a civil támogató háttér meg-erősítésével. A dolgozat fő célkitűzése továbbá, hogy azonosítsuk a szervezet eredményesség kritériu-mait, feltárjuk a szervezetbe kevésbé illeszkedő profilok átszervezési formáját és az új szervezet főbb munkaköreinek funkcionális bemutatása után, annak várható eredményét. Célkitűzés továbbá arra rávilágítani, hogy az alkalmazottak, az önkéntes szervezők moti-válása ás a véradók elégedettsége által szignifikáns emelkedés várható el a megjelenésben. Az eredményességet a controlling adatokkal támasztom alá, amelyhez társul egy tervezett munkakör- szervezés is, ami csupán egy bizonyos régiót vizsgál, mégis teljes mértékben alátámasztja a fő célkitűzés megvalósíthatóságának humánerőforrás (későbbiekben: HR) hátterét. Az eredményesség- kritériumok feltárása közben igyekszem rávilágítani a szervezet fő célkitűzésének módosítási javaslatára, annak érdekében, hogy a tervezett cél maximálisan megvalósítható legyen. Fő tényezők az elemzés során a HR és kontrolling adatok összevetése, a controlling adatok és a tervezett cél közötti összefüggések feltárása. Ennek alapján a cél meghatározása és a költségvetési elemzés alapján szükséges feltárni a jelenlegi HR állományt, annak minőségét, a cél megvalósítása érdekében szükséges kidol-gozni az új munkaköröket, valamint az új rendszerre ki kell alakítani az ellenőrzés és rendszeres visszacsatolás rendszerét. Az alkalmazott módszer az elemzésre controlling adatok összevetése az aktuális HR ada-tokkal és munkakörökkel, valamint a tervezett átszervezés esetén a humánerőforrás át-szervezésének megvalósítása. Szükséges egyensúlyba hozni a költséghatékonyság, HR elégedettség és vevői elégedettség hármast. A szakdolgozat megírásánál az Egészségügyi stratégia című tantárgy során megtanult Harvard modell szabályozóit vettem alapul, alkalmaztam a SWOT analízist a helyzetfel-mérésnél, a módszer elveinek mentén építettem fel a témát.