A DB CARGO HUNGÁRIA KFT. ÉVES BESZÁMOLÓJÁBÓL NYERHETŐ INFORMÁCIÓK - Rozman Renáta (2021)
Diplomadolgozatom témájának a DB Cargo Hungária Kft. éves beszámolójából nyerhető információkat választottam. Témaválasztásom főként azért erre esett, mert szerettem volna a számvitel mester sza-kon szerzett tudásomat hasznosítani a dolgozatom megírása során. A vállalat kiválasztása során fontos szempont volt számomra, hogy olyan cég legyen, amelynek a tevékenységét, működését, felépítését is jól ismerjem. Így számomra egyértelmű volt, hogy a jelenlegi munkahelyemet választom, ahol a vállalat Kontrollerként dolgozom. Az éves beszámolóból nyerhető információk a gazdaság minden szereplőjének értékes és hasznos információkat tud nyújtani. Elsősorban a vállat vezetése számára nyújt hasznos információkat, melyek elősegítik a megfelelő döntések meghozatalát. A külső piaci szereplőknek érdemes megvizsgálni a velük kapcsolatba kerülő vállalkozásokat, mint a szállítóikat, vevőiket, versenytársaikat. Szakdolgozatom célja, hogy a DB Cargo Hungária Kft.-n keresztül bemutassam az éves beszámoló nélkülözhetetlenségét. Véleményem szerint minden vállalkozásnak kiemelt figyelmet kell fordítania az elmúlt évek beszámolóinak vizsgálatára, hogy átfogó képet kaphassanak a vállalkozás helyzetéről. Napjainkban kiemelten fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk és minél gyorsabban tudjunk reagálni a változó piaci helyzetekre. A választott vállalkozás legfőképpen vasúti áruszállítással foglalkozik, mely napjainkban egyre népszerűbbé válik, ugyanis az egyik legkörnyezetkímélőbb szállítási forma. A vállalkozás fontosnak tartja, hogy a CO2 kibocsátás csökkentése mellett a szállítással járó zajt is csökkentse. A dolgozatomban az éves beszámolóból nyerhető általános jellegű információk ismertetése után egy gazdasági elemzést fogok végezni. Az elemzés során a nyilvános éves beszámolóból – mérleg, eredmény kimutatás, kiegészítő melléklet – nyerhető adatokat fogom felhasználni. A mérleg elemzése során vizsgálni fogom a vállalkozás vagyoni helyzetét, tőkeszerkezetét, adósságállományát, illetve a likviditását. A vizsgálat során a kapott eredményeket értékelni fogom, majd a dolgozat végén az összegzés során véleményezem.