A kereskedelmi bankokban elérhető lakossági megtakaritási formák - Csirkovics Mónika (2021)
Dolgozatom témája a kereskedelmi bankokban forgalmazott megtakarítási formák vizsgá-lata. A fő kérdés, amire választ kellene találnom az, hogy a lakosság szempontjából, melyik lehetőség bizonyul a legkedvezőbbnek, ha a befektetett összeget és a futamidőt nézzük. A bevezetésben megindokoltam a témaválasztást, majd kiindulásként beszéltem ki-csit az emberek pénzügyi tudatosságáról. Mennyire vannak tisztában az alapvető fogal-makkal, mennyire jártasok a pénzügyi világban, és hogy milyen intézkedésekre lenne szük-ség ez ügyben. A második fejezetben visszaugrottam az időben néhány évtizedet nemzetközileg és haza viszonylatban. Milyen tényezők és előzmények vezetettek napjaink háztartási megta-karításainak kialakulásához. A harmadik fejezetben részleteztem a megtakarítási formákat tulajdonság, folya-mat, szereplők és típusok tekintetében. Említést tettem a megtakarítási hajlandóságról, va-lamint szembeállítottam egymással az előnyöket és hátrányokat. A következő fejezetben a kockázatot elemeztem, mivel úgy gondoltam a megtaka-rítások kapcsán szükségszerű megemlíteni ezt a fogalmat. Ugyanazon szempontok szerint jellemeztem, mint az előző részben a megtakarításoknál. Itt felelevenítettem még a kocká-zatvállalási hajlandóságot, annak csökkentését, valamint egyes megtakarítási formához kapcsolódó kockázatot. Munkám lényegi témáját az ötödik fejezetben fejtettem ki, ahol elsősorban bemu-tattam szakmai gyakorlati helyem, az OTP Bank Csoport történelmét, stratégiáját, továbbá szerepvállalását, főként a lakossági megtakarítások területén. Ezután beszéltem az előzetes ügyféltájékoztatásról, feltételekről, mely kötelező eleme a befektetési tanácsadásnak, mie-lőtt az illető megtakarításba kezdene. Ezt követően megvizsgáltam az OTP Bank termék-kínálatát felsorolva kategóriákon belül az egyes instrumentumokat betétek, értékpapírok és adókímélő megtakarítások szerint. Végezetül összegeztem a dolgozatban írtakat, és javaslatot tettem a megtakarítások jövőbeli alakulását illetően, miben kellene az embereknek változtatnia. A pontot dolgoza-tom végére pedig egy rövid, de tanulságos idézet formájában raktam, mely kihangsúlyozza a megtakarítások fontosságát.