A Volánbusz Zrt. utastájékoztatása és lehetséges fejlesztése - Kiss Mihály Béla (2021)
Diplomamunkámban bemutatom a Volánbusz Zrt. jelenlegi utastájékoztatását a Vas megyei régióban. A buszközlekedés határozottan két különböző területre osztható, helyközi és helyi járatokra. Mind a helyi, mind pedig a helyközi rendszer tovább bontható járműfedélzeti, valamint pályaudvari utastájékoztatásra. A helyi és a helyközi közlekedés két teljesen különböző utastájékoztatási rendszert használ, melyek közül jelenleg a helyközi járatos autóbuszokon lévő fedélzeti számítógépek egységesítése folyik az országban, mely irányítja többek között az utastájékoztatást is. Az országos szinten egységes rendszer nagyban meg fogja könnyíteni az üzemeltetést. A projekt neve HKIR, vagyis Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer, mely keretében megújul az utastájékoztatás és a jegyvásárlás is. Ennek a projektnek a bemutatása, az új rendszer összehasonlítása egyéb lehetséges megoldásokkal, valamint a kiválasztási folyamat is része diplomamunkámnak. A helyijáratos utastájékoztatás is fejlesztésre szorul. Jelenleg erre még a Volánbusz nem dolgozott ki egységes megoldást, így a szombathelyi városi utastájékoztatás fejlesztésére kigondoltam egy javaslatot. Elkészítettem az új rendszer bevezetési folyamatát, valamint gazdasági elemzését.