Rendszerelvű köztéri szolgáltatások Nyilvános illemhelyek és rekreációs egységek Sopronban - Horváth Norbert Péter (2021)
A szakdolgozat témája egy fontos, mindennapokat érintő kérdést boncolgat. Magyarországon általános helyzet, hogy a települések nyilvános illemhelyei sok tekintetben nem megfelelőek, a rekreációs tevékenységek támogatása nem fedi le a legtöbb igényt. Ezzel kapcsolatban pedig a leggyakoribb a fedett, időjárás elleni védelmet nyújtó építmények, közvécék hiánya, rossz eloszlása. A tervezés helyszínéül Sopron szolgált. Válaszként az említett problémára nyilvános illemhelyeket és rekreációs egységeket, egy univerzálisan telepíthető építményrendszert terveztem. A fő gondolatok tehát; a szociálisan érzékeny téma, a mobilitás, az átszervezhetőség. Az épített környezet alakításának módszere pedig a hasznos, emberközpontú, vagy emberi rekreációs tevékenységeket támogató, a környezetre, növényzetre odafigyelő téralakítás, hiszen az építészet remek eszköz a társas érintkezés helyeinek megreformálására, a szociális hiányosságok és társadalmi szakadékok enyhítésére.