A gyermekek- és serdülőkori figyelemzavaros-hiperaktivitás (ADHD) okozta nemzetgazdasági problémák és azok lehetséges kezelése - Sófi Gyula (2021)
Az ADHD-s gyermekeket és felnőtteket egyaránt érintő mentális zavar főként kezelés nélkül, jelentős kihatással van a hazai költségvetésre. A kórkép bizonyos tünetei pedig kapcsolatban vannak az agresszióval és a bűnelkövetéssel, mely magatartások (tünetek) csökkenthetők a megfelelő gyermekpszichiátriai szakellátással. A diplomadolgozatban részletezem a kezeletlen ADHD-hoz kötődő kutatási előzményeket. Kitérek a szocio-ökonómiai státusz jellegzetességeire, a családi kapcsolatokra, a gyermeket érintő verbális és egyéb kognitív funkciók jellegzetességeire, melyek befolyásolják iskolai teljesítményét, a kortárskapcsolatok jelentőségére, az addikciók megjelenésére, az szuicid késztetettségre és nem utolsó sorban a kriminalitásra. Bemutatom a gyermekek pszichiátriai vizsgálatának és diagnosztizálásának módszereit. Egyértelműen számszerűsíthetők azon tételek, melyek a kezeletlen ADHD következményeként lépnek fel. Diplomadolgozatomban a rendelkezésre álló epidemiológiai, KSH, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Kormányhivatalok adatai alapján végzem el azon költségkalkulációt, mely a kezeletlen ADHD állami költségvetésre gyakorolt hatását mutatja be. Feltételezésem szerint többletköltség generálódik a családi költségvetésben, a nagyobb a kezeletlen ADHD-s gyermekek balesetezési gyakoriság, hajlamosabbak szerabúzusra, emelt szintű oktatási normatívát igényelnek, felnőtt korukra nagyobb arányban fordul elő körükben a munkanélküliség, ezért a járulékkiesés területén és a munkaerő-piacon (munkanélküli segély, mint költség), illetve nagyobb számban reprezentálják magukat a büntetés-végrehajtó intézményekben. Becsült adatok szerint jelenleg hazánkban 6-18 éves ADHD-s gyermekek száma ~ 70.000 fő, mely ~ 20.000 olyan családot érint, akik felismerték a problémát és valamilyen megoldást kerestek az ADHD kezelésére. Ebből a gyermekpszichiátriai szakellátásban ~ 4.500 fő jelenik meg, melyből a gyermekpszichiátriai ellátást rendszeresen ~ 3.000 fő veszi igénybe. A fentiek értelmében összegzem a kiadásokat és veszteségeket.