A gyermekjogok érvényesülésének biztosítása különösen erőszakos (violens, kriminális) cselekményeket elkövető serdülők pszichiátriai hospitalizációja során - Sófi Gyula (2021)
A poszt-modern társadalmakban a gyermekek szerepe felértékelődött. Az első európai gyermekvédelmi törvény (Prevention of Cruelty to, and Protection of, Children Act, UK Public General Acts, 1889 Chapter 44.) századik évfordulóján, 1989. november 20-án New Yorkban kihirdették a Gyermek jogairól szóló Egyezményt. A demokratikus Magyar Par-lement azzal is elismerte az Egyezmény létjogosultságát, hogy az ENSZ Egyezmény teljes terjedelmű eredeti angol nyelvű szövegét és annak hivatalos magyar fordítását is külön tör-vényben (1991. évi LXIV. Tv.) kihirdette. A korszerű gyermekvédelem megteremtésének jogi kereteit jogalkotásunk néhány évvel később szintén törvényben (a gyermekek védelmé-ről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény) a korábbiaknál jóval széle-sebb körben építette ki. A gyermeket nevelő családok életének kritikus pillanata, amikor a gyermek, fekvőbe-teg ellátást igénylő egészségi állapotromlás miatt kórházba kerül. Különösen szenzitív ne-hézségekkel néznek szembe a családok, amikor gyermekük pszichés probléma miatt igényel osztályos felvételt. A gyermekek és serdülők testi- és lelki egészségére a mindennapi élet eseményei sok esetben stresszorként hatnak (Holmes & Hare, 1967). A családi stressz megélésének eszka-lálódásához vezet, amikor a gyermekpszichiátriai hospitalizáció során a gyermek és a család bűncselekményt elkövető serdülővel és a betegbiztonságot biztosító rendészeti dolgozó je-lenlétével találkozik a fekvőbeteg osztályon. A fokozott biztonságú gyermek- és serdülő-pszichiátriai osztályoknak ilyen ellátási események során egyszerre kell megvalósítanunk a szakmai professzionalizmust és biztosítaniuk kell a gyermeki jogok érvényesülését. Dolgozatomban arra keresek választ, hogy a gyermek- és serdülőpszichiátriai fekvő-beteg ellátás során hogyan biztosítható a (gyermek)pszichiátriai beteg speciális jogainak ér-vényesítése, az általános gyermeki jogok, a szakmaiság és a betegbiztonság metszéspontjá-ban.