Kerékpáros mobilitást segítő szolgáltatások fejlesztése - Veres Gusztáv Bendegúz (2021)
Dolgozatomban azt a kérdést járom körbe, hogy a kerékpártárolás és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások milyen módon alkalmazhatók hazánkban. Ezen belül a külföldi példákat vetem össze a jelenleg hazánkban fellelhető tárolási megoldásokkal. A dolgozat központi kérdése az, hogy a szolgáltatásokkal bővített kerékpártárolásnak van-e létjogosultsága a magyar kerékpáros közlekedésben. Amennyiben igen, akkor milyen módon? Kérdésem megválaszolásához a témához kötődő szakirodalom tanulmányozása után online kérdőívet állítottam össze. A kérdőívet a közösségi felületeken keresztül küldtem szét, így a 150 visszaérkezett válasz alapján véletlenszerű mintát kaptam. Ez a véletlenszerűség biztosította a minél szélesebb merítést. A válaszok alapján megállapítható, hogy a hazai kerékpárhasználat egyik alapvető problémája a tárolás, különösen a városi környezet frekventált pontjain kialakuló kapacitáshiány, valamint a tárolók által nyújtott alacsony biztonsági feltételek. Továbbá a közlekedési mód választásában szerepet játszanak a közlekedési eszközhöz kapcsolható kényelmi szolgáltatások is. A kutatás alapján megállapítható, hogy a kerékpáros közlekedésben a tárolásnak és a tároláshoz integrálható szolgáltatásoknak óriási jelentősége van. Ezek az infrastrukturális elemek képesek megteremteni az ideálisabb feltételeket, amik a népszerűbb kerékpárhasználatot eredményezik. Az előképek és a kutatás alapján megfogalmazott konklúziókat figyelembe véve kialakult egy tervezési szempontrendszer, amit egy konkrét példára levetítve alkalmaztam. A vizsgált helyszín Kelenföld Etele tér oldalán található, jelenleg funkció nélküli terület. A diplomaterv a tervezési szempontrendszer, valamint a helyszínen fellelhető építészeti elemek alapján alakult ki.