Az államháztartási belső kontrollrendszer egy költségvetési szerv példáján keresztül - Balogh Viktória (2021)
Szakdolgozatom elkészítésének célja, hogy megismerjem és bemutassam a magyarországi államháztartási szféra belső kontrollrendszerének tartalmát, alkalmazásának célját, fontosságát. Kiemelt célom volt továbbá az elméleti alapokra helyezve egy költségvetési szerv gyakorlatának vizsgálata a belső kontrollrendszer működtetésére vonatkozóan. A közintézmények belső kontrollrendszerének kialakulásának előzményei nemzetközi színtéren a nagyvállalati szinten kialakult felelős társaságirányítás elméletének elterjedésével vették kezdetét. A belső kontrollrendszer elméleti megalapozása szorosan kapcsolódik a felelős társaságirányítás kialakulásához, fejlődéséhez. Szakdolgozatomban bemutatásra kerülnek a nemzetközi modellek, melyekből a magyarországi államháztartási szféra felépítette tartalmát. A hazai államháztartási belső kontrollrendszer tartalmi elemeit a jelenleg hatályos három szintre épülő követelményrendszer keretében megvalósuló jogszabályi, rendeleti rendelkezések és standardi javaslatok határozzák meg. Ezek alapján kifejtésre kerültek a követelmények, melyek definiálják a belső kontrollrendszer kialakításának, működtetésének és fejlesztésének részleteit. Bemutattam továbbá az integritás, a korrupció megelőzést célzó szemlélet beépülését a belső kontrollrendszer elemeibe. Részletezem a belső kontrollrendszer öt elemének tartalmát, kialakításának és működtetésének eszközeit és módszereit, figyelembe véve a követelményeket, az integritásszemléletet. Ismertetem az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tevékenységét a közszféra belső kontrollrendszerével kapcsolatosan, az ÁSZ által lefolytatott integritás felmérés módszerét. Az eredmények elemzésével megismertem a közszféra legáltalánosabb kockázati területeit és a legáltalánosabban alkalmazott kontrollokat. Az elméleti alapokat megismerve, bemutatásra került egy, az államháztartás önkormányzati alrendszerében működő költségvetés szerv belső kontrollrendszerének működtetése, melynek keretében elemeztem a követelményeknek való megfelelést, a tartalmi elemek meglétét, a belső kontrollrendszer felépítését. A vizsgált Intézmény vezetőjével, és a megbízott belső ellenőrrel interjút is készítettem. A vezetővel készített interjú során tájékozódtam arról, hogy a vezető megfelelő ismeretekkel rendelkezik a belső kontrollrendszerről, valamint azon kiemelt kockázatokról, melyek az Intézmény működésére negatív hatással lehetnek. A belső ellenőr tapasztalatait is kiértékeltem a belső kontrollrendszerről, annak tapasztalt hibáiról, jellemző kockázatokról. Megállapítottam, hogy az Intézmény szem előtt tartja a belső kontrollrendszer, azon belül a belső ellenőrzés fontosságát, ügyelve a jogszabályoknak való megfelelésre. A kontrollokat megfelelően hasznosítják a tevékenység során. A kontrollkörnyezet részét képező belső szabályzatok átláthatóságának növelése érdekében nyilvántartás kidolgozását javasoltam.