A munkavállalói elkötelezettség fokozása nagyvállalati környezetben - a humánmenedzsment kialakítása és fejlesztése - Szabó Anna (2021)
Napjainkban a humánmenedzsmenthez kapcsolódó témakörök, csakúgy, mint az elköteleződés kiemelkedő fontossággal bíró jelenségek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ember, az egyetlen tartós versenyelőnyt biztosító tényező a szervezetek életében. Diplomadolgozatomban arra keresem a választ, hogy melyek azok a humánmenedzsment tevékenységek, amelyek elengedhetetlenek a tartós versenyelőny és piaci siker kialakításához, továbbá milyen szerepeket tölt be a humánmenedzsment és fejlesztése a multinacionális vállalatok esetében, illetve, hogy hogyan lehet kialakítani a munkavállalói elkötelezettséget nagyvállalati környezetbe, melyek azok a kérdések, amelyek fejlesztése esélyt adhat az elkötelezett munkaerőbázis kialakításához. Kutatási kérdéseim tükrében diplomadolgozatom első részében szeretném bemutatni a humánmenedzsmentet és egyes területeit, valamint a humánmenedzsmenthez kapcsolódó fejlesztéseket. Ezután a Flextronics International Kft. sárvári telephelyének HR vezetőjével készített interjúm során az elméleti tudást gyakorlati tapasztalatokkal és megoldásokkal kívánom kiegészíteni. Dolgozatom következő részében részletezem az elkötelezettség legfontosabb kérdésköreit, mely a fogalmi áttekintésre, az elkötelezettség kialakítására és fenntartására irányul. Ezután következik a Flextronics International Kft. bemutatása, mely az egyes telephelyek, tevékenységek, valamint a munkavállalókkal kapcsolatos kérdéskörök bemutatását tartalmazza, kiemelt figyelemmel a sárvári gyáregységre. Gyakorlati megközelítésem keretein belül a Flextronics International Kft. sárvári gyáregységének elégedettségmérését szeretném ismertetni, mely tökéletes alapot biztosít az elkötelezettség kialakításához. Diplomadolgozatom befejezésében kutatási kérdéseimet szeretném megválaszolni, valamint megoldási javaslatokat tenni a feltárt problémákra. Ezek alapján arra a megállapításra jutottam, hogy a kulcs az emberi erőforrás tevékenység személyre szabása, a hatékony teljesítménymenedzselési rendszer és a hozzá kapcsolódó javadalmazási rendszer kialakítása. A fejlesztési területek az aktuális piaci igényekhez alakuljanak, legyen szó szervezeti átalakításról, új rendszerek bevezetéséről. Az elkötelezettség kialakítása a fizikai állomány esetében sokkal nehezebb, mint a szellemi állomány esetében. Megoldási javaslatom a szellemi munkavállalók tekintetében egy még hatékonyabb teljesítménymenedzselési rendszer kialakítása, melynek folyamata, miértjei és eredményei mindenki számára érthetők. A fizikai állomány esetén az előrelépési modell bevezetése, mely teljesítmény alapján kategorizálja be a munkavállalókat, ezzel esélyt adva a fejlődésre. Valamint mind két állomány esetében a hatékonyabb kommunikációs csatornák kiaknázása és használata Nowadays, topics related to human resource management, as well as engagement are playing an important role in companies’ life. Perhaps it is no exaggeration to say that human resource is the only factor that provides long-term competitive advantage for companies. In my dissertation, I am looking for the answer to what are those human management activities that are essential for the creation of long-term organizational competitive advantage and market success, as well as the role and development of human resource management in case of multinational companies. Furthermore, how to develop employees’ engagement in multinational environment, what kind of developmental areas can provide an opportunity to build an engaged workforce base. In the first part of my dissertation I would like to present human resource management with its certain areas, as well as its development. Then, I would like to supplement the theoretical knowledge with practical experience and solutions with the help of my interview partner - the HR manager of the Sárvár site of Flextronics International Kft. In the next part of my dissertation, I detail the most important issues of engagement. This is followed by the presentation of Flextronics International Kft., which includes the individual sites, activities and issues related to the employees, with special attention to the factory unit in Sárvár. Within the framework of my practical approach, I would like to describe the satisfaction survey results of the Sárvár site, which provide a perfect basis for building employee engagement. At the end of my dissertation, I would like to answer my research questions and make suggestions for solutions to the identified problems. Based on these, I conclude that the key is the personalization of human resource activity, furthermore the development of an effective employee performance management and the related pay and benefit system. The development areas of HR should be adapted to the current market needs, it could be either organizational restructuring or introduction of new systems. Building engagement is much more difficult for the physical staff than for the intellectual staff. My solution is to create an even more efficient employee performance management system for intellectual workers as processes, reasons, and results can be understood by everyone. In case of physical staff, the introduction of a progression model that categorizes employees based on performance, giving them a chance for development. At last, introducing a more efficient communication system for both staffs should be essential.