A hatékonyság ajándék? Középpontban egy autóipari vállalat csomagolási tevékenysége. - Gősi Alexandra (2021)
Szakdolgozatom témáját saját munkahelyemről és munkakörömből választottam annak érdekében, hogy olyan problémákat tudjak bemutatni, amikkel magam is nap mint nap szembesültem, így az elemzéstől kezdve a javaslattételen át a megoldások bevezetéséig aktívan részt vettem az intézkedésekben. Ennek köszönhetően dolgozatom nem leíró jellegű, hanem valós eredményeket felmutató, gyakorlatias megközelítésű munka lett. Ahogy a cím is árulkodik, a központi kérdés a hatékonyság jelenlétének a vizsgálata az Autoliv Kft. autóipari vállalat csomagolás logisztikai tevékenységében. A téma felvetését azért éreztem szükségesnek, mivel azt gondolnánk, hogy a hatékonyság alap privilégium egy régóta fennálló, multinacionális nagyvállalatnál, azonban hamar kiderül, hogy ez egyáltalán nem ajándék, ehhez tudatos lépések szükségesek. A vállalatnál olyan hiányosságokat fedeztem fel, amik a csomagolás készletezési és kezelési folyamatok működését alapvetően befolyásolják, majd ezen felismerés után célom egy hatékonyabb állapot megteremtése és az ehhez szükséges változások szemléltetése. A terület megközelítése lean módszertannal történik, azaz a helyszíneken, az ott dolgozókon keresztül azonosítom a problémákat. A rendszer, az eszközök és szabályok hiányossága vagy gyenge jelenléte miatt elemzésem a megfigyelésekre és tapasztalati értékekre hagyatkozik. A jelen helyzet összegzése után kinyilvánítom, hogy a hatékonyság a kezdeti állapotokban nem mutatkozik és ennek megfelelően erre keresem a megoldásokat. Az észrevételek után a felvetett témákra egy több lépésből álló fejlesztési folyamatot mutatok be. A területi elrendezés, igények számítása, csoport szervezettsége, beszállítók versenyeztetése vagy a készletezési stratégia mind olyan változások, amik a csomagolás logisztika alap működését határozzák meg. Nem véletlen tehát, hogy hiányuk eddig nem tette lehetővé a hatékonyság megjelenését. Az intézkedések során a rendelkezésre álló eszközökből és adottságokból indultam ki és ezekben kerestem a lehetőségeket. Így a legtöbb esetben rendszer lekérdezésekből származó, átlag értékekkel manuálisan kiegészített számítások segítségével vagy újonnan végzett mérésekkel alapoztam meg a fejlesztéseket. A megoldások levezetése után célom az eredmények megfogalmazása és a hatékonyság kifejezése számokban nem kifejezhető és néhány megtakarítást alátámasztó mutatószám felhasználásával. Az, hogy az elérhető erőforrásokkal már sikerült előbbre jutni azt igazolják, hogy hatékonyabbnak lenni nem feltétlenül költséges feladat és nem is mindig kell óriási változásokban gondolkodni, emellett az is bizonyított, hogy a lehetőségeket tudatosan keresni kell. A hatékonyság tehát nem ajándék, legalábbis nem az Autoliv Kft. csomagolás logisztikai tevékenységében.