A koronavírus-járvány hatása a hazai ingatlanalap szektorra, különös tekintettel az OTP Ingatlanbefektetési Alap teljesítményére - Hérics Krisztina (2021)
Szakdolgozatomban a koronavírus-járvány ingatlanalapokra gyakorolt hatásait vizsgálom. Témaválasztásom ötletét egyrészt az aktuális járványhelyzet adta. A befektetési alapok témakörének kiválasztásában azonban az OTP Bank kapuvári fiókjában töltött szakmai gyakorlatom játszotta a döntő szerepet. A szakmai gyakorlatos tevékenységemet felügyelő fiókvezető asszony ugyanis arra ösztönzött, hogy a befektetési alapok témakörével foglalkozzak. A dolgozat az ingatlanalapok kategóriáját helyezi a vizsgálódás középpontjába. A szakdolgozat célja, hogy bemutassa miként alakult a hazai ingatlanalap szektor helyzete a koronavírus okozta bizonytalan piaci környezetben. A dolgozat az OTP Ingatlanbefektetési Alap 2020-as évre vonatkozó teljesítményvizsgálatában részletezi azokat a negatív hatásokat, amelyekkel a vírushelyzet következtében az ingatlanalapoknak szembe kellett nézni. A teljesítményvizsgálaton kívül a dolgozat részét képezi egy kérdőíves kutatás is, amely az alapok tőkebeáramlását biztosító befektetői oldal feltérképezésére irányul. A dolgozat a téma újszerűsége miatt számos online forrásra támaszkodik. Ezek közül kiemelném a BAMOSZ havonta megjelenő hírleveleit, az MNB 2020. áprilisi és októberi kereskedelmiingatlan-piaci jelentését, valamint az OTP Ingatlan Alap havi portfóliójelentéseit, éves és féléves jelentéseit. A dolgozat megírásában a szekunder források mellett a kérdőíves kutatás során megszerzett adatok is segítségemre voltak. 2020 márciusában a koronavírus-járvány okozta pánikhangulat hatására az ingatlanalapok kiugró mértékű befektetésijegy-visszaváltásokkal néztek szembe. A kezdeti sokk után ugyan visszatért a befektetői kedv, viszont a hozamok meghatározó, stabil részét biztosító bérleti díj bevételekben visszaesés mutatkozott a fizetési nehézségekbe ütköző bérlők, valamint a bérleti keresletben bekövetkező változások miatt. A járványhelyzet a hazai ingatlanalapok közül az OTP Ingatlanbefektetési Alap teljesítményét különösképp hátrányosan érintette. Az alap a 2020-as évben még a kockázatmentes hozam szintjét sem tudta kínálni a befektetőknek. Ennek legfőbb okai a befektetésijegy-visszaváltások, az alacsony likvid eszköz hányad, az ipari-logisztikai ingatlanok portfólión belüli elenyésző aránya, a földrajzi diverzifikáció hiánya és a bérleti díj visszaesések voltak. A kérdőíves kutatás eredményeiből kiderül, hogy a vírushelyzet összességében nem okozott nagymértékű változást a lakosság megtakarítási szokásaiban. A válaszadók többsége nem fekteti pénzét befektetési alapba, melynek legfőbb oka, hogy nem ismerik a befektetési formát. A befektetési jeggyel rendelkezők körében az ingatlanalap bizonyult a legnépszerűbb befektetési alapkategóriának. A válaszadóknak több mint 1/3-a pedig a vírushelyzet ellenére is hajlandóságot mutat ingatlanbefektetési jegyek vételére.