A soproni desztináció éttermi fogyasztási szokásainak elemzése a vendéglátók véleménye alapján - Csefregi Alexandra (2021)
A szakdolgozatom témáját illetően Sopron és az agglomerációban fellelhető fogyasztói preferenciák megvizsgálását választottam, melyet a vendéglátóegységek üzemeltetőinek szempontjából elemeztem. Kutatásomat az is indokolja, hogy szerettem volna mélyebben belelátni a desztinációban megtalálható fogyasztók éttermi fogyasztásaiba. Szakdolgozatom első felében kitérek a gasztronómia ismertetésére, valamint fejlődéstörténetére is. Ezen rész megemlítését fontosnak tartom, hiszen az elmúlt évek során számos változáson ment keresztül a táplálkozási és fogyasztói igényünk. A fejlődéstörténet során számos étkezési szokásunk maradt fent napjainkban, melyek meghatározzák a fogyasztók igényeit. Dolgozatom további részében definiálom az étkezési trend fogalmát és bemutatom a jelenlegi nemzetközi étkezési trendeket. Továbbá kitérek a magyar gasztronómia kialakulására és a hazai kínálatban megjelenő étkezési preferenciákra. Dolgozatomban a fogyasztói igényekhez kapcsolódó fogalmak körül járásával hipotézis elemzéseket is végeztem. A saját kutatásom elején ismertetem az általam megvizsgált területet, mely jelen esetben Sopron és Fertőtáj desztináció. A térség behatárolását követően elemeztem az éttermek kínálatát, elhelyezkedésüket is. Ezen kutatásból kiindulva vizsgáltam meg a fogyasztók igényeit, majd pedig az ehhez igazodó kínálatot. Azonban megfigyelhető, a térségi és a városi fogyasztók preferenciáinak különbözősége, így ezen tényezők határozzák meg egy-egy étterem kínálatát. Továbbá számos tényező befolyásolja a vendéglátóegységek vendégkörét, valamint kínálatát is.