Sikeres vezető - Sikeres vállalat - Németh Henrietta Elvira (2021)
A vállalat sikerességéhez – azon túl, hogy számtalan tényező befolyásolja – az eredményes vezetői munka elengedhetetlen. A számszerű gazdasági mutatókon túl a vezetői sikerek és a munkavállalói elkötelezettség csak együtt eredményezhetnek sikeres és jól működő vállalatot. Napjaink egyre erősödő versenyében hatékony vezetői stílusra van szükség ahhoz, hogy a vállalatok a versenytársakkal szemben eredményesen vegyék fel a harcot. Jelen dolgozatomban arra keresem a választ, hogy a vezetési stílusok gyakorlati alkalmazása mennyiben járul hozzá a vállalatok eredményességéhez, külön kiemelve az egyes vezetői eszközök szerepét. Vizsgálatom célja, hogy lássam, a vezetői tevékenység hogyan hat a vállalatok működésére, segíti, vagy esetleg gátolja azokat a célok elérésében. Elemzem, hogyan érinti ez a vállalatok munkavállalóit, illetve a munkahelyi atmoszférát. Ennek vizsgálatához irodalomkutatást végzek, az alapfogalmak, mint a siker vagy a vezetés megismertetésén túl elemzem, mi a siker egy vállalat életében és melyek a sikeres vezető ismérvei. A vezetési szintek és funkciók, illetve a vezetői szerepek bemutatása segít megismerni a vezetés sokszínűségét. Érintve olyan kulcstényezőket, mint motiváció, hatalom, kommunikáció vagy az érzelmi intelligencia bemutatom az egyes leadership modelleket annak érdekében, hogy párhuzamot vonhassak elmélet és gyakorlat között, és rávilágítsak a sikeres vállalattá válás vezetői aspektusból történő vizsgálatára. Elemzem, hogyan lehet egy vezető eredményes, melyek is a sikerrecept apró részletei. Kvalitatív kutatási módszerrel, mélyinterjúkkal kívánom erősíteni illetve cáfolni, hogy a jó vezető segíti a cég elképzeléseinek teljesülését és a hatékony vezetői tevékenység hatással van a szervezet működésére. Primer kérdőíves kutatás keretében arra keresem a választ munkavállalók körében, milyen véleménnyel vannak a vezetőkről, mely vezetői tulajdonságokat tartják fontosnak, milyen kommunikációs és motivációs eszközökkel találkoznak munkahelyeiken. Vizsgálom, fontosnak tartják-e az érzelmi intelligencia szerepét, véleményük szerint a férfiak vagy a nők a jobb vezetők, tisztelhető-e a vezető. Az interjúk és a kérdőív eredményét felhasználva következtetések vonhatók le a munkavállalók által fontosnak ítélt értékekről és a vezetői magatartásról, szélesebb nézőpontból szemlélve a vállalat sikerét. A dolgozat utolsó részében a munkavállalók és a vezetők véleményének megismerése révén javaslatokat teszek a sikeres vezetői tevékenység megvalósítására. A vállalatok hatékony működése érdekében a vezetők érzelmi intelligenciáját, motivációs és kommunikációs képességét fejleszteném a munkavállalók elégedettségének fokozása érdekében. Dolgozatom célja, hogy kutatásommal rávilágítsak a vezetők ösztönző, motiváló szerepének fontosságára, miközben feltárom, hogy valóban része-e a vállalat sikereinek a vezető iránti tisztelet, a vezetők által kialakított munkahelyi légkör és a gyakorlatban is megvalósítható javaslatot teszek a tipikus vezetői hibák megszüntetésére.