Kerékpáhasználati szokások és a kerékpáros közlekedés fenntartható fejlesztése Sopronban - Náhlik András (2021)
A dolgozatom célja a soproni és a Sopron környéki kerékpáros közlekedés fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata, a kerékpáros infrastruktúra jelenlegi állapotának felmérése, a kerékpárhasználati szokások feltárása, illetve megoldási javaslatok megfogalmazása a város autósforgalmának tehermentesítésére és a kerékpározás feltételeinek fejlesztésére. Kutatásom három részből állt össze. Elsőként mélyinterjúkat készítettem a témában jártas emberekkel. Ezt követően több városrészben is terepi bejárást tartottam, megnéztem, hogy jelenleg hol milyen a város kerékpáros infrastruktúrája, fényképeket készítettem. Munkám során nagy hangsúlyt kapott a városi kerékpárhasználók körében végzett online kérdőíves felmérés, melyre 624 válasz érkezett. Elsősorban arra kérdeztem rá, hogy milyen kerékpárhasználati szokások jellemzőek és, hogy mit gondolnak az emberek a városi infrastruktúráról. A mintát leíró statisztikai módszerekkel elemeztem és SPSS segítségével értékeltem ki, feltárva az aktív kerékpárhasználók szokásait, motivációit és elvárásait. A város bejárása közben feltárt hiányosságokra alapozva javaslatokat fogalmaztam meg. Fontosnak tartom, hogy a Belváros kerékpárútjainak fejlesztése mellett, a falvakból, illetve kertvárosokból való bejutást is segítse a város. Bár kutatásaim rámutatnak arra, hogy a kerék-páros balesetek száma a városban nem jelentős, mégis fontos lenne, hogy még jobban elkülönítsék a gyalogos, kerékpáros, és autós közlekedést. Rámutattam a város kerékpározással kapcsolatos hiányosságaira és néhány átgondolatlan beruházására. Az eredményekből látszik, hogy lakosok nagy része legalább hetente felül a kerékpárjára. Az embereknek van igénye a jobb kerékpáros infrastruktúrára és szívesen kihasználnák azt. A je-lenlegi infrastruktúrával kapcsolatban kimutatható volt az elégedetlenség és gyakori vélemény volt, hogy ha javulna az infrastruktúra, akkor a kerékpárt használók száma növekedne. Az emberek jó ötletnek találnának egy közösségi kerékpármegosztó rendszert, de kérdőívem eredményei alapján a lakosság körében nem lenne eléggé kihasználva. A város autósforgalmát nagyban tehermentesítené, ha az általános- és középiskolás gyerekek kerékpárral járnának oktatási intézményeikbe, de a jelenlegi, nem túl jó feltételek mellett szüleik féltik őket, így a fenntartható városi közlekedés érdekében szükségszerű a biztonságos kerékpárút hálózat fejlesztése, és az ehhez társuló szemléletformálás.