A pandémia okozta változások a gyermekorvosi gyakorlatban szülői szemmel - Győrffy Ágnes (2021)
Dolgozatomban a pandémia okozta változásokat szeretném bemutatni a gyermekorvosi gyakorlatban. A szülők szemszögéből vizsgáltam meg a gyermekorvosokkal való kom-munikációt a telemedicina alkalmazásában. Kutatásomat két nagy egységből építettem fel. Egyik a szakirodalmi háttér áttekintése, melyben összefoglalom a kommunikáció és az empátia fogalmát, fajtáit röviden. Ezután az egészségügyben lévő kommunikációról írok, külön alfejezetben az ápolásban lévőt és az orvos –beteg közöttit. A másik egységben önálló kutatásom részeként a 375 fő által kitöltött kérdőív (Google Drive- Google Űrlap által elkészített) válaszainak elemzése és a két interjú segítségével a szülők oldaláról vizsgáltam a hipotéziseim mentén a telemedicina működését. Célom volt rávilágítani, hogy a szülők ki tudják-e fejezni magukat megfelelően, marad-nak-e megválaszolatlan kérdések bennük a gyermek gyógyításával, a terápiával kapcso-latban, mennyire okoz stresszt a számukra a telemedicina, összehasonlítva az egészség-ügyi végzettségű szülőket és az ilyen végzettséggel nem rendelkezőket. A hipotéziseim közül, amelyben azt feltételeztem, hogy azok a szülők, akik nem rendel-keznek egészségügyi végzettséggel, nehezebben és kevésbé pontosan tudják elmondani telefonban, hogy a gyermeknek mi a baja, mint az egészségügyi végzettséggel rendelke-zők, beigazolódott. Szintén beigazolódott az a hipotézisem is, amelyben feltételeztem, hogy az egészségügyi végzettséggel nem rendelkező szülők nagyobb bizonytalanságér-zést, stresszt élnek meg a telemedicina kapcsán, mint az egészségügyi végzettséggel ren-delkezők. Végül a kapott eredmények és következtetések alapján javaslatokat fogalmaztam meg az alábbiakban: A szülők megszólítása lenne, a digitális oktatás során már bevált és használt csatornákon keresztül egy tájékoztatásra a telemedicináról, valamint egy gyermekorvos által tartott előadás a leggyakoribb gyermekbetegségekről, illetve azok terápiájáról, az ezekkel járó szükséges ápolásról. A közösségi médiában szülőcsoportok létrehozása a te-lemedicinával kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalatok megbeszélésére. Ezen kívül a gyermekorvosoknak kommunikációs továbbképzés szervezése, illetve az egészségügyben dolgozók képzésében speciális kommunikációs kurzus bevezetése.