Tényő községgel közös önkormányzati hivatalt alkotó települések gazdálkodásának átfogó elemzése - Gergely Ágnes (2021)
Szakdolgozatom témája a Kajárpéci Közös Önkormányzati Hivatal gazdasági elemzése. Ezt a hivatalt három önkormányzat alkotja Tényő, Kajárpéc és Sokorópátka. Ez a közös hivatal 2013-ban alakult, amikor törvény erejénél fogva járási hivatalokat alakítottak ki. 2011-ben kezdtem dolgozni, mint adóügyi előadó Tényő Község Polgármesteri Hi-vatalában, ami az évek alatt becsatlakozott a közös önkormányzati hivatalba. Szakdolgoza-tom témaválasztásánál így nagyban befolyásolta a munkaköröm, hogy ehhez passzoló topi-kot választjak. Mivel kis önkormányzatról van szó, így a munkakörök között a kezdetektől megvannak az átláthatóságok, hogy minél rugalmasabb legyen az ügyintézés, ha épp egy-egy munkatárs szabadságon van. Az adó területe szorosan kapcsolódik a pénzügy, gazdál-kodás szakterülethez, ennek köszönhetően ez a témakör mindig is jobban foglalkoztatott. Szakdolgozatom témája így lett egy átfogó gazdasági elemzés csak egy kicsit kibővítve és Tényő mellé még hozzávettem a másik kettő községet is. Mivel egy átfogó gazdasági elemzés a cél így visszamenőlegesen öt évet vizsgálok át, amely egy teljes képet mutat a részönkormányzatok gazdaságát illetően. Célom a dolgozatommal, hogy rávilágítsak az esetleges hiányosságokra vagy éppen azokra a területekre, amelyek nem jól működnek az adott önkormányzatnál. A helyi önkormányzatok pár éve egyre nehezebben fedezik a köte-lezően ellátandó feladataikat, ennek okán szeretném bemutatni a feladatfinanszírozási rendszer alapjait. Megvizsgálom, hogy a pénzügyi helyzetük mennyire stabil és javaslatot fogok tenni a javítására, ha szükséges. Ezekhez a vizsgálatokhoz az önkormányzatok által minden évben kiadott beszámolókat fogom használni, valamint adózárási táblákat. Meg-vizsgálom az adó szakterületét is, mely önkormányzatok milyen bevétellel rendelkeznek és ezt országos szinten, valamint európai unió szintjén is elemzem. Természetesen igaz, hogy gazdasági témájú dolgozatról van szó, de nem maradhat ki a községek rövid ismertetője sem. Hol találhatóak, milyen erősségei, gyengeségei, veszélyei és lehetőségei vannak az adott községeknek, így egy SWOT analízisen keresztül rávilágítok azokra a területekre, amely gazdasági szempontból mindenképp érdekes lehet.