Etikus tárgyaló-e a magyar? - Wild Anett Bernadett (2021)
A tárgyalás, mint az üzleti élet egyik kulcseleme kiemelt helyet foglal el a mindennapi élet-ben is. Feldolgoztam a kommunikáció és kiemeleten a tárgyalás elméleti hátterét, az alkal-mazható taktikákat, stratégiákat és módszereket amire kutatásom is irányul. A témával kapcsolatosan négy kutatási kérdés is felmerült, az első már a dolgozat címéből is kivehető, ami nem más, mint az etikusság vizsgálata. Meddig megy el egy tár-gyaló a pozíciója megvédésében? Alkalmaz-e etikátlan fellépést, ha etikus érdeket szolgál a tette? A való életben a szakirodalmon túl használnak taktikákat az emberek? Milyen gya-korisággal használják ők és ellenük alkalmaznak? A külföldiekkel tárgyalók mit gondolnak az egyes nemzetekről, etikátlanok, etikátlanabbak, mint honfitársaik? A képzettség befolyá-solja a taktika használatot? Többek között erre a kérdésekre kerestem a választ. Célom volt felmérni a tárgyalási szokásokat is. Ezen kérdések megválaszolásához kérdőíves megkérdezést és a mélyinterjú módsze-rét választottam. A kérdőívvel megfoghatóbb kérdéseimre kaptam választ, mint a taktikák gyakorisága, és felmértem az etikátlan viselkedést is. A mélyinterjúk segítségével komple-xebb válaszokat és miérteket is kaptam a megállapításaimhoz. Segítségül hívtam a statisztikai módszereket a kutatáshoz a módusz medián és átlag számításon kívül függetlenségvizsgálatot és vegyes kapcsolatelemzést is készítettem amik segítették az eredmények megállapítását. Végül javaslatokat tettem a tárgyalási felkészüléssel, viselkedéssel és taktikahaszná-lattal kapcsolatban, amihez egy modellt is készítettem.