A nagyégett betegek ellátási költségeinek változása a nosocomialis multirezisztens törzsekre ható újgenerációs antibiotikumok, a szervpótló kezelések, az okos kötszerek és a speciális tápszerek bevezetése óta - Húri Éva Bernadett (2021)
Égési Osztályunkat még a hetvenes években alapították a Kun utcában, ami az akkori István kórház kihelyezett részlege volt. 1986-ba költözött be jelenlegi épületébe a Nagyvárad téren. 19 éve dolgozom az ország legnagyobb égési centrumában, így evidens volt számomra, hogy az osztályunk működését elemezzem a kontrolling szempontjai szerint. Az égettbeteg kezelése, ellátása évtizedekig bevett rutin szerint zajlott, közel standard halálozási és gyógyulási adatok szerint alakult az osztály eredménye. A 2010-es évek derekán lépett piacra több gyógyszer- és tápszergyártó cég olyan termékekkel, amik látványos változást hoztak ezekben a számokban. A vesepótló kezelések napi rutinná tétele és az új antibiotikumok mind szignifikánsan emelték a pozitív eredményeket. Az égési betegek ellátása nem egy klasszikus tervezhető egészségügyi ágazat. Sosem tudhatjuk, mikor milyen sérült érkezik, ezért rendszeresen kifutunk a gyógyszer- és fogyóanyag keretünkből. Megvizsgáltam az ellátás költségei hogyan változtak ezeknek a novum terápiás lehetőségeknek a hatására. A gyógyszerkeret és gyógyszerfelhasználás éves kimutatását, az osztályunk fogyóanyag igénylését és felhasználását, valamint az osztály betegforgalmi statisztikáját vettem alapul. Célomnak tűztem ki az égettbeteg ellátás lépéseinek bemutatását, hogy érthető legyen, miért negatív eredményű a mi kis részlegünk. Ehhez a fedezeti struktúra elemzés módszerét választottam. Megállapítást nyert, hogy a költségek jelentősen megnőttek az új eljárások alkalmazásával és a szakdolgozói béremeléssel. A költségnövekedést előidéző új technikák azonban számottevő letalitás-csökkenéssel járnak, ez okból kifolyólag továbbra is alkalmazzuk őket. A rossz finanszírozás, az aránytalan súlyszámok miatt az intenzív terápia mindig is egy veszteséges ágazat lesz, azonban ez nem számít, mert olyan betegeket tudunk meggyógyítani, akik korábban belehaltak a súlyos sérüléseikbe. A COVID-19 a mi osztályunk életét is felborította. Égettek helyett hematológiai betegeket látunk el. A költségeink tovább növekedtek, az őssejt transzplantáltak ellátása miatt a finanszírozásunk drasztikusan lecsökkent. A lényeg azonban nem változott: orvosként és ápolóként nem a költségek érdekelnek minket, hanem az, hogy tudásunk legjavát adva életeket mentsünk.