A magyar kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének vizsgálata - Gombás Vivien (2021)
A folyamatos innovációs tevékenység a modern gazdasági életben elengedhetetlen a versenyképesség fenntartásához és növeléséhez. A nemzetközi szervezetek által használt innovációs mérési módszerek lehetővé teszik az országok teljesítményének összehasonlítását, rangsorolását. Magyarország az EU tagállamaihoz képest a mérsékelt innovátorok közé tartozik. A középtávú stratégiai cél, hogy hazánk felzárkózzon a fejlett országok közé. A dolgozat a célkitűzések elérését szolgáló innovációs stratégiákat mutatja be, különös figyelemmel a KKV szektort érintő intézkedésekre. Az elemzések alátámasztják, hogy a K+F+I tevékenyég jelen van a vállalkozásoknál, azonban az innovációs folyamatok mértéke és intenzitása terén továbbra is lemaradásban vagyunk. A magyar vállalati szektor túlnyomó részét a KKV-szektor (99%) teszi ki, ezért is kiemelten fontos a fejlődésük támogatása. A KKV-k K+F+I kapacitása mérsékelt, beruházási, likviditási lehetőségeik korlátozottak. A kutatás célja a magyar kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységét befolyásoló tényezők feltárása, részletes elemzése. A dolgozat bemutatja a KKV-szektor megerősítését segítő támogatási rendszereket az uniós csatlakozástól egészen napjainkig, kitérve az elért sikerekre és az esetleg hiányosságokra. A primer kutatás a Soproni Járás településinek innovációs tevékenységét vizsgálja. Ellentétben a sztereotípiákkal kijelenthető, hogy az osztrák határ közelsége nem befolyásolja jelentősen a térség vállalkozásainak működését, innovációs tevékenységét.