A NAGYDOROGI ROMA SPORTMOTIVÁCIÓS EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA - Povázsai Katalin Krisztina (2021)
Véleményem szerint a legfontosabb és talán a legcélravezetőbb is, ha megfelelő példákat sorakoztatunk fel és teszünk elérhetővé a cigányság számára is. Küldetésemnek érzem megértetni Magyarországon is minél több emberrel, hogy nincs különbség és nem is szabad különbséget tenni ember és ember között származása, vallása, bőrszíne, fogyatékossága alapján. Szakdolgozatom témájának egy roma civil egyesület tevékenységének bemutatását választottam. Az egyesület Roma Sportmotivációs Egyesület néven tevékenykedik Nagydorogon és környékén. Saját hitvallásom és az egyesület tevékenysége megegyezik, ezért szeretném bemutatni, hogy ők milyen módon igyekeznek segíteni a fiatalokat és a közvetlen környezetükben élő romákat abban, hogy kiutat találjanak a mélyszegénységből és a kirekesztettségből. Dolgozatomban röviden bemutatom a magyarországi roma pályaorientációs törekvéseket. Az általam megfogalmazott négy hipotézisre igyekszem megtalálni a választ kvalitatív és kvantitatív kutatási módszerek alkalmazásával is. Az alkalmazott kutatási módszerek mellett fontosnak tartom a cigányság történeti hátterének áttekintését is. Kutatásom alapjául a Roma Sportmotivációs Egyesület tevékenységének bemutatása, a tagjaival készített interjúk elemzése, valamint roma fiatalok által kitöltött kérdőívek kiértékelése szolgálnak. A dolgozatom elején felállított négy hipotézis mindegyikét igazolták az elvégzett kutatások. A kutatást nem szeretném szakdolgozatommal lezárni. Az út, amelyen elindultam egy olyan pályaorientációs program kidolgozásához vezethet, amely működőképes lehet a magyarországi roma társadalom körében.