Családi mezőgazdasági vállalkozás gazdasági tevékenységének elemzése - Balka Bettina (2021)
A szakdolgozatom a családi mezőgazdasági vállalkozásunk részletes bemutatásáról, illetve gazdasági tevékenységének átfogó elemzéséről szól. A dolgozat megírásával kitűzött célom, hogy bemutassam a mezőgazdasági vállalkozás gazdasági helyzetét, valamint a jövőben indokolttá vált fejlesztő intézkedések lehetőségeit. Az érintett témaválasztás indoka, hogy gyermekkorom óta a legmonumentálisabb betekintést nyerhettem a mezőgazdasági szervezet gazdasági tevékenységeibe, és a szakdolgozatom által szeretném demonstrálni a 2020-ban bekövetkező Covid-19-es világjárvány agrárgazdasági változásait is. A téma teljes körű megismeréséhez indokolttá vált az elsődleges mellett másodlagos kutatási módszert alkalmazni, melynek keretében számos forrás állt a rendelkezésemre, mint a vállalkozás mérleg adatai, az eredménykimutatásokhoz szükséges feljegyzések, illetve a megfelelő működéshez szükségszerű jogszabályok, irányelvek. Az elsődleges kutatási módszer alapján részletes tájékoztatást kaptam az elmúlt évben bekövetkező változásokról, valamint azok érzékelhető hatásairól. Ezen kutatási adatok elemzésével megállapítottam, hogy a Covid-19-es világjárvány megjelenése a rengeteg negatív hatás ellenére több pozitív befolyással is bírt az ágazatot tekintve. Az elemzések szerint mind a vagyoni és mind a pénzügyi helyzet relevánsan kiemelkedőnek tekinthető, míg a vállalkozás jövedelmezőségi és hatékonysági mutatói többnyire fejlődési javaslatok kidolgozására szorul, hogy kedvezőbb helyzet alakuljon ki az egyes területeken. S ezért is lett a szakdolgozatom főbb célja, hogy a visszamaradottabb területek javítására javaslatokat tegyek.