Modern fizetési módok, különös tekintettel a bankkártyákra - Halász Barbara (2021)
Szakdolgozatom a fizetési módok témakörének egyik érdekes csoportjával a modern, készpénzt helyettesítő fizetési megoldásokkal foglalkozik. A kötelező szakmai gyakorlatomat az OTP Bank Fiókjában töltöttem, ahol betekintést nyertem többek között a lakossági ügyfelek számára nyújtott banki hiteltípusok (hitelkártya) és a pénzforgalmi (fizetési) szolgáltatások körébe is. Témámat azért választottam és tartom fontosnak, mert a pénzkezelés mindenki életében kiemelt szerepet tölt be és a koronavírus-járvány elhúzódása nagyban megváltoztatta fizetési szokásainkat. Továbbá nagyon fontos, hogy a banki termékeket választók tisztában legyenek a rendelkezésre álló termékek konstrukcióival, kockázataikkal. A tájékozódásra több lehetőség áll rendelkezésre, a legelterjedtebb közülük az interneten való tájékozódás és a bankfiókban történő információszerzés. Szakdolgozatom elkészítésének alapvetően két célja volt. Az egyik cél, hogy bemutassam az innovatív fizetési megoldások fajtáit és a kapcsolódó legfontosabb jellemzőit. A dolgozat másik, hangsúlyosabb része a bankkártyákhoz tartozó tudnivalók részletes ismertetése volt. Ebbe a témakörbe beletartozott többek között a bankkártyák csoportosítása, kiválasztásának szempontjai, kártyatársaságok, bankkártya igénylés és használatának területei, költségei, a használat előnyei, hátrányai, bankkártyabiztonság és a hitelkártyákra is kitértem. Végül bemutattam a bankkártyával történő vásárlás és a legmodernebb bankszámlás fizetés, az azonnali átutalás különbözőségeit. Munkám ezen részeit a képzés során megszerzett ismeretek, a vonatkozó jogszabályok, a kormányrendeletek, a kapcsolódó szakirodalmak és az internetes források segítségével készítettem el. Összességében elmondható, hogy az emberek fizetési szokásait nagyban befolyásolják ismereteik, témában való jártasságuk, az újtól való félelem és a kockázatkerülés. Ebből következik, ha készpénzmentes társadalmat szeretnénk kialakítani, ami sok előnnyel jár, kényelmes és biztonságos, akkor kiemelt figyelmet kell fordítani az ügyfelek megfelelő tájékoztatására. Tanulmányaim és szakmai gyakorlatom meggyőzött arról, hogy a bankok szerepe nagyon fontos társadalmunkban. Szakdolgozatom elkészítése pedig lehetőséget biztosított arra, hogy összegezzem a képzés és a gyakorlat során szerzett tudásomat és tapasztalataimat.