A gyermeki személyiség megismerése rajzvizsgálati módszerekkel - Tóth-Polgár Tímea (2021)
Dolgozatom témája a gyermeki személyiség megismerése rajzvizsgálati módszerekkel a gyermekrajzokon keresztül. Első fejezetem bővebb betekintést enged a témával kapcsolatos szakirodalmi kutatásokba és azok eredményeibe. A második fejezet az alkalmazott és egyéb rajzvizsgálati módszereket tárja fel és tárgyalja a tematikus és nem tematikus rajztesztek keretein belül. A harmadik fejezet tartalmazza és részletezi a gyermekrajzok fejlődéslélektani szakaszait, kiemelve a képzeletszerű rajzolás szakaszát (3-9 éves korig), mely szorosan kötődik témámhoz. A következő fejezet feltárja előttünk a családrajzokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, ismerteti, annak 3 fő típusát és prezentálja annak kiemelkedő képviselőit. Az ötödik fejezet betekintést enged a családrajzok értelmezésének módjába, elemzési szempontjaiba. Majd ezt követően dolgozatom a saját kutatásom prezentálásával folytatódik, mely rávilágít magára a problémára, célokra, megfogalmazza hipotéziseimet, kutatásom módszerét. Tovább haladva fény derül a vizsgálat menetére, melyben leírom azt, hogy hol, hány személlyel, milyen körülmények között történt a mintavétel. Ezután a minták értelmezésére térek ki. Különválasztva elemzem a teljes családban élő és az elvált családban élő gyermekek munkáit, a vonalminőséget, a térfelhasználást és a formaalakítás szempontjait figyelembe véve. Ezeket konkrét rajzelemzésekkel is kiegészítem. Ezentúl kiértékelem az óvónői véleményeket, tapasztalatokat, melyeket interjú formájában a kolléganőimtől begyűjtöttem, majd végül összegzem az eredményeket.