DER ABBAU VON KINDERANGST UND UNSICHERHEIT DURCH DIE DEUTSCHE KINDERLITERATUR - Szücs Anna (2021)
Dolgozatomban a gyermeki félelmekkel és szorongásokkal foglalkoztam, és bemutattam azok különböző megjelenését a gyermekek növekedése során. Kifejtettem továbbá a mesék jelentőségét gyermekkorban, valamint azok támogató jellegét a gyermekek lelki fejlődése kapcsán. A jelen társadalmi folyamatok miatti értékvesztés, az eltűnőben lévő keretek, illetve a napjainkban zajló vírusjárvány, valamint annak családokat sújtó következményei előtérbe helyezik azokat az eszközöket, így a mesét is, melyek kapaszkodót jelentenek az elbizonytalanodó gyerekeknek. A tanulmányaim és a hétköznapi életben ért benyomások alapján felállítottam néhány hipotézist a mesékről, valamint azok gyermeki félelmekre és szorongásokra való jótékony hatásáról, majd összehasonlítottam ezeket a szülőktől és az óvodapedagógusoktól kapott nagyszámú adattal, információval. Számomra a munka kapcsán meghatározó tapasztalat volt, hogy a mese manapság is központi szerepet tölt be a gyerekek életében, egy remek eszköz a gyerekek lelki fejlődésének támogatására.