A német nemzetiségi óvodapedagógus-hiány összefüggései Magyarországon - Szabó Viktória Kármen (2021)
Szakdolgozatom témájául a német nemzetiségi óvodapedagógushiány összefüggéseit vizsgáltam Magyarországon. A pedagógushiány köztudottan egy hosszú ideje tartó probléma hazánkban, melyet több tényező is befolyásol. Személyes érintettségem miatt, szerettem volna mélyebben megvizsgálni a jelenséget és az okokat, amelyek a hiányra hatást gyakorolnak. Fő célom a német nemzetiségi óvodapedagógusok hiányának feltérképezése és pályaelhagyási motivációjuk megismerése volt. Magyarországon 2016-ban a német nemzetiségi óvodapedagógusok 41,7%-a hiányzott. A 2016. évi helyzet feltehetőleg nem változott, ezért interjú és kérdőíves felmérés formájában kérdeztem meg a témáról két óvodavezetőt, Ritter Imrét, a magyarországi németek országgyűlési képviselőjét, és Babai Zsófiát a Soproni Egyetem német nemzetiségi óvodapedagógus képzésének vezetőjét, valamint harmad évfolyamos hallgatótársaimat.