A fapiac, a választékolás és a fakereskedelem változásai a ’90-es évektől napjainkig hazánkban - Németh Roland (2021)
A dolgozatom fő témája az erdei választékok, azok termelési és értékesítési volumeneiben bekövetkezett változások elemzése, az átlagárak változásának a vizsgálata. Szeretnék fényt deríteni az esetleges változások okaira. Vizsgálatom során 7 erdőgazdaság OSAP adatsorából nyert adatokkal, illetve az Agrárminisztérium és a KSH adataival dolgoztam. A kutatás alapján kijelenthető, hogy jelentős változások mentek végbe az elmúlt évtizedekben, ezek több féle módon hatottak az egyes erdőgazdaságokra és az általuk termelt erdei fatermékekre. Elmondható, hogy több választék piaca is szűkülőben van, vagy már meg is szűnt, például a bányászati faanyagoké. Egyes választékok termelése és értékesítése viszont jelentősen megnőtt, ezáltal a belőlük származó bevételek is gyarapodtak, egyik ilyen az apríték. A KSH-tól származó faanyaghoz kapcsolódó termékek importját és exportját is áttekintettem a dolgozatomban.