Antropogén hatásokra módosult területek vizsgálata és monitoringja Sopronban - Kiss Máté Imre (2021)
Sopron az ókor óta lakott település. Az ott zajló antropogén tevékenységek a városban található talajok nagymértékű átalakulásához vezettek. A növekvő lakosság, közlekedés, gyárak toxikus nehézfémekkel terhelték meg a környezetet. Ezek káros hatását az emberre csak az 1970-es évektől kezdték vizsgálni. Eddig Sopronban a felvehető elemtartalmat mérték ICP-OES készülékkel, melyről disszertáció is készült: Dr. Horváth Adrienn: „Városi és város környéki talajok vizsgálata Sopron és Szombathely területén” címmel, így összehasonlítást tudtam tenni a saját mérési eredményeimre vonatkozóan. Szakdolgozói tevékenységem során készítettem el a konzulensem által vizsgált 2011-es talajminták összes elemtartalommérését Niton XL2-XRF analizátorral, valamint az eredmények kiértékelését. Így teljes képet kaphattunk a felvehető és teljes elemtartalom arányáról, valamint a műszer előnyeiről és hátrányáról, melyet dolgozatom során bemutatok. A réz (Cu), cink (Zn), ólom (Pb) területén kiugró értékeket találtam. Ezeknek a mért értéke, a 6/2009-es kormányrendeletben (KvVM-EüM-FVM) meghatározott értékeket is elérte, pár esetben az („C1”) intézkedési határértéket is meghaladta. Ennek kiváltó oka kutatásaim alapján az ember antropogén tevékenysége és a felelőtlen környezetszennyezés.