Ökológiai és ökonómiai szempontú nemesnyár fajtaösszehasonlító kísérlet fás szárú ültetvényben - Tóth Bálint (2021)
A diplomamunkám alap témája nemesnyár faültetvényben végzett fajtaösszehasonlító kísérlet, valamint az ipari célú faültetvények gazdasági tulajdonságainak elemzése. A fajtaösszehasonlítást egy 2020-ban telepített ipari célú kísérleti nemesnyárültetvényben végeztem, melyben a telepítés során AF2, AF16, AF18, valamint A4A fajtákat alkalmaztak. Az ültetvényben 12 mintaterület került kijelölésre. A felvételezés során ezen mintaterületeken mértük a famagasságot, a mellmagassági kerületet, valamint a megmaradási százalékot. A felvett adatok kiértékelése során varianciaanalízist végeztem a 4 fajtára, 3 ismétléssel. A dolgozatom második felében pedig gazdasági elemzést végeztem külön a kisvásárhelyi kísérleti ültetvényre, továbbá az átlagos ipari célú nemesnyár ültetvényekre. Az elemzés során elsősorban a költségeket, a bevételeket, valamint az igényelhető támogatások mértékét vetettem össze. Az első vegetációs periódus eredményei alapján az eddig mérhető szempontok, mint megeredés, 1 éves biomassza, alapján - az adott termőhelyen a A4A bizonyult a legjobb választásnak.