21. századi városok talajainak állapota Nagykanizsa mintáján - Végh Péter (2021)
Napjainkban egyre intenzívebb az urbanizáció, vagyis az emberek egyre jobban alakítanak ki poliszokat, metropoliszokat, s ezzel egyre nagyobb lakótömbök, ipartelepek létesülnek, melyek mind a jelenünket és mind a jövőnket nagymértékben befolyásolják. A kutatás során rávilágítok arra, hogy az adott városban mennyire és milyen mértékben szennyeződtek a talajok és milyen folyamatnak köszönhető ez. Nagykanizsa városi talajainak állapotát az elvégzett fizikai- és kémiai és nehézfém vizsgálatok eredményei alapján mutatom be. Másodlagos kitűzött cél a kimutatható kapcsolatok keresése az egyes vizsgált rétegek, illetve a talajállapot és a területhasználat között. Eredményeim alapján a lokális problémák könnyebben behatárolhatók, lehetséges okaik feltárása egyszerűbbé válhat a jövőben.