Haváriával sújtott állományok fahasználatának vizsgálata az EGERERDŐ Zrt. Felsőtárkányi Erdészetének területén - Gyöngy Ferenc (2021)
A diplomamunkám bemutatja az EGERERDŐ Zrt. Felsőtárkányi Erdészeténél 2017-ben keletkezett hókár által bekövetkező eseményt. Általánosan jellemeztem az Erdészet erdőművelését, fahasználatát és vadgazdálkodását. Vizsgáltam a káreseményt általánosságban, hogy milyen váratlan események befolyásolhatják egy erdei életközösséget. Leírtam a kárfelszámolás során tett intézkedéseket, kitérve a hatósági bejelentések mikéntjére. Tényszerűen közöltem a keletkezett károkat és bemutattam az alkalmazott gépeket, munkarendszereket. Egy kérdőív segítségével adatokat kaptam a vállalkozóktól, hogy hogyan érintette Őket a kárfelszámolás. Vizsgáltam a károsult faanyagok választékok szerinti eloszlását és az alkalmazott fajlagos költségek változását. Tájékoztatást nyújtottam, hogy milyen erdőművelési munkákat kellett elvégezni, valamint milyen nyoma maradt mai napig az erdőgazdálkodás életében a keletkezett kárnak. Összegeztem a diplomamunka megállapításait és javaslatokat tettem technológia megoldásokra.