A tölgy csipkés poloska (Corythucha arcuata Say, 1832) európai populációinak genetikai vizsgálata - Szőke-Wittich Réka (2021)
A biológiai invázió napjaink egyik legfontosabb gazdasági és természetvédelmi problémája. A tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) egy gyorsan terjedő inváziós faj Európában. Jelen dolgozatban a tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) 10 populációból származó 29 egyedét vizsgáltam. A mitokondriális COI gén 546 bp hosszúságú szakaszáról 6 haplotípust mutattam ki. A leggyakoribb, általánosan elterjedt haplotípusok a HT2 (51,7%) és a HT1 (24,1%) voltak. 3 unikális haplotípust sikerült Törökországból kimutatni (HT3-5). Egy unikális haplotípus került elő a görögországi mintából (HT6) A diverzitási mintázat, valamint a molekuláris diverzitási indexek értékei (h=0,286+/-0,196, π=0,052%+/- 0,071%) alapján elvethető, az a feltételezés, hogy az „Olasz, Svájci, Szlovén” csoportból indulhatott ki az európai invázió. Másrészt a törökországi mintán kimutatott magas genetikai diverzitás értékek (h=0,854+/- 0,066; π=0,433%+/- 0,288%) sokkal inkább arra engednek következtetni, hogy a faj európai inváziója innen indult ki.